Blockchain: Πως η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου;

0

Του Καπτ. Γ. Γεωργούλη

Η εταιρεία DP World, με έδρα το Ντουμπάι, σε συνεργασία με την TradeLens, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της τελευταίας, η οποία, με τη χρήση τεχνολογίας blockchain, στοχεύει στην ψηφιακή διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας εμπορευματοκιβωτίων, και αναπτύχθηκε από κοινού από την A.P. Moller-Maersk και την IBM. Η εφαρμογή της πλατφόρμας TradeLens από την DP World αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλες τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η DP World στοχεύει στη σύνδεση και των 82 τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και εταιρειών τροφοδοσίας και τμημάτων logistics, με την πλατφόρμα TradeLens. Το 2019, οι τερματικοί σταθμοί της DP World χειρίστηκαν 71,2 εκατ. TEUs εμπορευματοκιβωτίων από περίπου 70.000 πλοία, ενώ αναμένεται ότι η ικανότητα διαχείρισης θα φτάσει τα 91 εκατ. TEUs.

H ψηφιακή πλατφόρμα TradeLens συγκεντρώνει δεδομένα από ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των φορτωτών, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των ναυτιλιακών γραμμών. Στοχεύει επίσης στον εκσυγχρονισμό των βασισμένων σε χαρτί εγγράφων, αντικαθιστώντας τα με αρχεία ψηφιακής συναλλαγής, χρησιμοποιώντας την ασφάλεια που παρέχει η τεχνολογία blockchain. Τα δεδομένα από την ενσωμάτωσή της πλατφόρμας TradeLens θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή αποδοτικότητα όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας τη διαχείριση περισσότερων εμπορευματοκιβωτίων και επιτρέποντας και αμεσότερη διαχείριση του χώρου μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης.

Η συνεργασία της DP World για την εφαρμογή της πλατφόρμας TradeLens είναι στην ουσία μια πιλοτική εφαρμογή για τη δημιουργία «έξυπνων» λύσεων, οι οποίες μειώνουν το κόστος και δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ενώ θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου. Η πανδημία του Covid-19 σίγουρα άσκησε πίεση στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις τακτικών γραμμών στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, από την κράτηση έως την εκκαθάριση, τις φορτωτικές και τις πληρωμές.

Η υιοθέτηση της πλατφόρμας TradeLens είναι υπό εξέλιξη μεταξύ των παγκόσμιων παικτών εφοδιαστικής, ενώ βοηθά τους πελάτες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού να επεκτείνουν και να εξερευνήσουν τα οφέλη της ψηφιακής τεκμηρίωσης. Το διευρυμένο γεωγραφικό πεδίο της πλατφόρμας παρέχει νέες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα TradeLens να καινοτομούν και να αναπτύσσουν ψηφιακές προσφορές στην πλατφόρμα.

Στον πυρήνα του, το επιχειρηματικό μοντέλο TradeLens είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα για την προώθηση της συνεργασίας και της ψηφιοποίησης μεταξύ όλων των μερών στο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η πλατφόρμα σήμερα έχει υιοθετηθεί από τους τέσσερις μεγαλύτερους παγκόσμιους λιμενικούς φορείς, ενώ έχει επεκταθεί και σε λιμάνια της Ινδίας.

Η πανδημία έχει μετατρέψει τη σταδιακή μετάβαση στις ψηφιακές εφαρμογές σε ανάγκη, με αποτέλεσμα σήμερα οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής να έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου για τον σχεδιασμό, την πιλοτική αξιολόγηση, την προώθηση και την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ψηφιακών εφαρμογών τους. Απαιτείται μεγάλη προσοχή όμως στη διαχείριση των τυχόν ψηφιακών ατελειών που θα προκύψουν και θα επιτρέψουν την απώλεια εμπιστοσύνης στη χρήση αυτών των εφαρμογών.

Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου με χρήση πλατφόρμας blockchain” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου των Ναυτικών σελ. 92. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.

Φωτό: Bernd Dittrich/Unspash