Καπτ. Γ. Παντελής: Η πιο ιερή στιγμή στο πλοίο είναι όταν επικοινωνώ με την οικογένεια μου

0

Η ομάδα της Isalos.net συνομιλεί με τον καπτ. Γεώργιο Παντελή, πλοίαρχο της Latsco Marine Management Inc., ενώ βρίσκεται εν πλω στο LPG carrier «Hellas Apollo».

Για ποιούς λόγους επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού;

Η αγάπη και ο σεβασμός των συγγενών μου για τη θάλασσα, καθώς και οι ιστορίες που έφερναν μαζί τους και μου διηγούνταν, ήταν οι βασικοί παράγοντες που με έκαναν από μικρό παιδί να αγαπήσω τη δουλειά του πλοιάρχου, τη θάλασσα και τα βαπόρια.

Σε ποιά Σχολή φοιτήσατε; Ποιά είναι τα σημαντικότερα εφόδια που σας έδωσε η ΑΕΝ;

Φοίτησα 4 χρόνια στην ΑΕΝ Κύμης. Οι αναμνήσεις  είναι πάρα πολλές και καλές. Κατά τα χρόνια της φοίτησής μου, δημιουργήθηκαν φιλίες που κρατιούνται ζωντανές μέχρι και σήμερα. Οι καθηγητές, παλιοί πλοίαρχοι, πάντα προσπαθούσαν να μας μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Οι ΑΕΝ είναι σχολές που απαιτούν διάβασμα και δουλειά για να αποφοιτήσεις. Πρώτο μου μέλημα ήταν να μη χρωστάω μαθήματα, ώστε να μπορώ να βρω εύκολα εταιρία και βαπόρι για να μπαρκάρω ως δόκιμος. Έδωσα μεγάλη προσοχή και πήρα όσα περισσότερα εφόδια μπορούσα από τη σχολή, τα οποία με βοήθησαν στην αρχή της καριέρας μου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές που επιστρέφαμε από τα εκπαιδευτικά μας ταξίδια και ξανανταμώναμε όλοι οι συμφοιτητές μαζί. Οι ιστορίες του καθενός ξεχωριστά ήταν ένα «βιβλίο».

Ο καπτ. Γεώργιος Παντελής

Ο καπτ. Γεώργιος Παντελής

Από που κατάγεστε; Έπαιξε ρόλο η καταγωγή σας στην επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Εύβοια, ένα παραδοσιακά ναυτικό νησί. Στην Εύβοια είχα τη δυνατότητα να αγναντεύω τη θάλασσα από όλα τα σημεία του νησιού.

Ο τόπος μου, καθώς και οι συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν τότε, δεν επηρέασαν καθόλου την επιλογή μου να ναυτολογηθώ. Αντιθέτως, όπως ανέφερα νωρίτερα, η επιλογή μου να ακολουθήσω το δρόμο της θάλασσας ήρθε μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον.

Να υποθέσουμε πως είχατε στήριξη από την οικογένειά σας στην επιλογή σας;

Αμέριστη. Ήταν πάντα δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Δεν είχαν βέβαια και άλλη επιλογή, επειδή με άκουγαν από μικρό παιδί να λέω ότι όταν θα μεγαλώσω θα γίνω καπετάνιος. Το είχαν αποδεχτεί.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στα δεκαοκτώ σου χρόνια να παίρνεις μία βαλίτσα και να ανεβαίνεις σε ένα πλοίο, μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσεις. Σήμερα που έχω φτάσει στο ανώτατο αξίωμα και είμαι πλοίαρχος, καμαρώνω που ταυτόχρονα έχω μία υπέροχη και όμορφη οικογένεια και κάθε μέρα εισπράττω τη στήριξη και την αγάπη τους.

Τη σύζυγό μου τη γνώρισα και μετά από ένα μήνα μπάρκαρα. Ακόμα και τότε που με ήξερε λίγο χρονικό διάστημα δεν έπαψε ποτέ να είναι δίπλα μου. Για εμένα, η πιο ιερή στιγμή στο πλοίο είναι όταν σηκώνω το τηλέφωνο και επικοινωνώ με την οικογένεια μου.

Το LPG carrier «Hellas Apollo»

Το LPG carrier «Hellas Apollo»

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκέπτονται να γίνουν ναυτικοί;

Είναι πολύ ευχάριστο που στην εποχή μας όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα, κάτι που το έχει ανάγκη η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.

Βασική προϋπόθεση σε όποιο επάγγελμα και να επιλέξεις, είναι οτι πρέπει να το αγαπάς, να σε εκφράζει και να αισθάνεσαι όμορφα. Όσον αφορά τώρα το επάγγελμα του ναυτικού, η αγάπη τους για αυτό, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, καθώς απαιτεί πολλές θυσίες.

Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο ναυτικός, δεν θα πρέπει να τους επηρεάσουν, αλλά ούτε να παραβλέψουν τις συνθήκες εργασίας του επαγγέλματος: το πόσο δύσκολες είναι, το πώς βγαίνει το ψωμί τους, πόσους κινδύνους αντιμετωπίζουν στο βαπόρι, τις άγριες θάλασσες και τα κύματα και βέβαια τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβανεις, το ότι αφήνεις πίσω για αρκετούς μήνες το σπίτι σου, την οικογενειακή θαλπωρή, φίλους και ανθρώπους που αγαπάς.

Τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά σε σχέση με αυτά που θα θυσίασεις και θα χάσεις τόσα χρόνια. Όσα λοιπόν προανέφερα καθιστούν τη δουλειά μας πολύ απαιτητική, δύσκολη και ψυχοφθόρα. Ξαναλέω και τονίζω: για να γίνεις καλός ναυτικός χρειάζεται αστείρευτη προσπάθεια για μάθηση, αγάπη για το επάγγελμά σου, το βαπόρι, τη θάλασσα και τον τρόπο ζωής στο πλοίο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του επαγγέλματός σας;

Θα μιλήσω μόνο από τη θέση του πλοιάρχου που είμαι σήμερα. Προσωπικά, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που σου προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα, είναι ότι καλείσαι να αναλάβεις και να διεκπεραιώσεις τόσες πολλές και τεράστιες ευθύνες και να λάβεις αποφάσεις «της στιγμής» που μπορεί να κρίνουν ανθρώπινες ζωές. Επίσης μεγάλη ευχαρίστηση αποτελεί και η εκτίμηση και ο σεβασμός που δέχεσαι από τους ανθρώπους που έχεις συνεργαστεί ή από αυτούς που σου έχουν εμπιστευτεί την περιουσία τους.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την εταιρία που εργάζεστε;

Σίγουρα δε θα διάλεγα μία εταιρία μόνο λόγω των χρηματικών απολαβών. Επίσης δε μου αρέσει σε καμία περίπτωση να αλλάζω εταιρίες σαν τα πουκάμισα. Τα προσωπικά μου κριτήρια είναι η παράδοση στο χώρο της ναυτιλίας, τα σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας πλοία, καθώς επίσης και η υποστήριξη, η συνεργασία και η ομαδικότητα που υπάρχει μεταξύ του πλοίου και του γραφείου. Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή εταιρίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους αξιωματικούς που ενίοτε «βιάζονται» να σταδιοδρομήσουν στη στεριά;

Γενικά αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στο επάγγελμά μας, είναι η έλλειψη στελεχών. Θα τους έλεγα λοιπόν να έχουν υπομονή να καθίσουν όσο πιο πολλά χρόνια μπορούν στη θάλασσα, να «ψηθούν» καλά στην αλμύρα, να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και μετά ο καθένας ας χαράξει την πορεία του όπως θέλει. Χρήσιμος στο γραφείο είσαι όταν έχεις μάθει καλά το βαπόρι, ώστε από τη θέση που θα έχεις αναλάβει να μπορείς να συμβουλεύσεις καταλλήλως όταν χρειαστεί.

Ποιες τεχνολογίες θα επηρεάσουν στο μέλλον το επάγγελμα του αξιωματικού γέφυρας;

Καταρχάς εδώ θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου στο δάσκαλο και προπαντός φίλο μου Καπτ. Ανδρέα, που στα μπάρκα μας μου δίδαξε τα μυστικά της ναυτιλίας και την τήρησή τους σε μία εποχή που η τεχνολογία αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

Η ναυτιλία είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία και εμείς που την υπηρετούμε καλούμαστε να την ακολουθήσουμε, όποιες και να είναι οι νέες προκλήσεις. Σίγουρα τα πράσινα πλοία, φιλικά προς το περιβάλλον, είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης και πλοία με μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη απόδοση.

Ένας άλλος τομέας, όπου σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, θα είναι ο τομέας των επικοινωνιών. Τον τελευταίο καιρό θεσπίστηκαν κανονισμοί για το cyber security ακόμα και στη ναυτιλία. Οπότε, όλοι αυτοί οι κατασκευαστές συστημάτων επικοινωνιών πάνω στα πλοία, ξέρουν από τώρα τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

Το LPG carrier «Hellas Apollo»

Το LPG carrier «Hellas Apollo»