«Νήες Ποντοπόροι»: Μια εκδήλωση για την αρχαία ελληνική ναυπηγική παράδοση

0

Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου “ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία” της Δήμητρας Καμαρινού, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Πατρών, αρχαιολόγου, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ.

Θα προλογίσει ο κ. Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα θα γίνει έκθεση αντιγράφων εργαλείων μυκηναϊκής ναυπηγικής τέχνης από την Δρ Έλενα Μαραγκουδάκη, αρχαιολόγο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά με την έκδοση 

Η έκδοση, καρπός υπερδεκαετούς έρευνας, είναι μοναδική για την ελληνική βιβλιογραφία και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία ελληνική ναυπηγική και ναυτική παράδοση από τη Μυκηναϊκή Εποχή και τους Ομηρικούς χρόνους. Μεταξύ άλλων εξετάζει θέματα, όπως: Ποια είναι η ιστορική πραγματικότητα πίσω από τις θαλασσινές περιπέτειες της Οδύσσειας; Τι μας αποκαλύπτει το χωρίο της κατασκευής της “σχεδίας” του Οδυσσέα για τη ναυπήγηση των πλοίων; Πώς ήταν τα πλοία των Μυκηναίων και των ομηρικών ηρώων; Τι αναζητούσαν στα διαμεσογειακά ταξίδια τους και πώς αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες στις θαλάσσιες ρότες; Πώς ήταν η ζωή εν πλω και πού αναζητούσαν ασφαλή αγκυροβόλια; Ποιοι λαοί συμπλέανε στα καταστρώματα των πλοίων και πώς αλληλεπιδρούσαν οι ναυτικοί και οι πολιτισμοί του Αιγαιακού κόσμου με αυτούς της Αιγύπτου, της Φοινίκης και της Κύπρου; Ποια ήταν τα μυστικά των ναυδόμων για την επιλογή της ξυλείας και οι τεχνικές τους και ποια εργαλεία είχαν στη διάθεσή τους;

Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Δρ Δήμητρα Καμαρινού σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Würzburg και Bochum της Γερμανίας. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα (post-doc) στη Βρετανική Σχολή Αθηνών υπό τον David Blackman, Oxford University. Υπήρξε στέλεχος της «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου» διερευνώντας και παρουσιάζοντας σε Διεθνή Συνέδρια τη ναυτική διάσταση των ομηρικών επών και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Για το έργο της αυτό, που αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ» τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία. Έχει αξιόλογο συγγραφικό έργο και το 2011 τιμήθηκε με βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας». Τα ενδιαφέροντα της έχουν επεκταθεί αφενός στη νεότερη Ελληνική Ιστορία με έμφαση σε αυτή των γυναικών και αφετέρου στη βιωματική μύηση στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τις ρίζες της αρχαίας θεραπευτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία», «Πλόες και πολιτισμοί της Οδύσσειας», «Η σχεδία του Οδυσσέα», «Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη ιστορία», «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923», «Η μέθοδος Project στην πράξη», «Βιωματική μάθηση στο σχολείο», «Διδακτική της Ιστορίας», «Ορεινή Κορινθία» και των θεατρικών έργων «Έχεις θέση»-«Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;» και «Χλωμό τριαντάφυλλο». Με σεναριακά κείμενα και αφήγηση έχει συμμετάσχει στα επετειακά ντοκιμαντέρ «Μήτρα Γη» και «Υδάτινος ορίζοντας» της ΕΤ1.