Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας: Ορκίστηκαν οι πρώτοι φοιτητές

0

Η τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος στα Προπύλαια, τη Δευτέρα, 20.11.2023.

Στην τελετή αποφοίτησης συμμετείχε μεγάλος αριθμός πρώτων αποφοίτων, μαζί με μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς φίλους και προσκεκλημένους, δίνοντας εμφατικά πανηγυρικό τόνο στην λαμπρή εκδήλωση. Το σύνολο του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, καθώς και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Νικόλαος Ηρειώτης συμμετείχαν επίσης με ιδιαίτερη χαρά στην εκδήλωση.

1.1-1-1024x768
Κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό του, εκφράζοντας τη χαρά και την υπερηφάνεια του για την επίτευξη του σημαντικού αυτού ορόσημου στην ακαδημαϊκή ζωή των αποφοίτων και ευχήθηκε επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, εκ μέρους του συνόλου του Τμήματος, απηύθυνε στη συνέχεια επίσης χαιρετισμό σε όλους τους παριστάμενους, με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών των αποφοίτων αλλά και τη δημιουργική συμπόρευση και συνεργασία ακαδημαϊκών μελών και φοιτητών, στην πρώτη τετραετία έναρξης λειτουργίας του Τμήματος. Καθώς η ελληνόκτητη ναυτιλία πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, η ολοκλήρωση των σπουδών παρέχει στους/ις αποφοίτους του Τμήματος σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικών προοπτικών στη διεθνή ναυτιλία, τη διαχείριση λιμένων, την εφοδιαστική αλυσίδα και ευρύτερα τη διοίκηση επιχειρήσεων και τις οικονομικές αποφάσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος, κατά τη φάση ίδρυσης και αρχικής οργάνωσης. Παραβρέθηκε επίσης ο Καθηγητής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής κατά την εναρκτήρια φάση λειτουργίας του Τμήματος.

Στο κύριο μέρος της τελετής, οι απόφοιτοι ορκίστηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αφοσίωση και επαγγελματισμό στο αντικείμενο σπουδών τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και ευημερία του κλάδου, καθώς και της οικονομίας και της κοινωνίας. Η συγκίνηση και η χαρά κυριάρχησαν στο πρόσωπο των αποφοίτων και των οικογενειών τους καθώς εκφωνούσαν τον όρκο τους. Ο κ. Αργύριος Δημόπουλος, ως πρωτεύσας φοιτητής, είχε την τιμή να αναγνώσει τον όρκο αποφοίτησης, εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές του, καθομολογώντας δημόσια την προσήλωση στις αξίες της επαγγελματικής δεοντολογίας και της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της φάσης αποφοίτησης των πρώτων φοιτητών του Τμήματος αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξης του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ, που, με τη φάση αυτή, ολοκληρώνει την πρώτη τετραετία ακαδημαϊκής λειτουργίας του.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με έδρα το Συγκρότημα Ευρίπου (Ψαχνά Χαλκίδας) του ΕΚΠΑ. Το Τμήμα έχει στελεχωθεί με μία σύνθετη ομάδα ακαδημαϊκών διδασκόντων και ερευνητών που καλύπτουν σύγχρονα γνωστικά πεδία αιχμής και διαθέτουν μακρά διεθνή και εγχώρια επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία, ενώ συμμετέχουν συστηματική σε ερευνητικές δράσεις διεθνούς κλίμακας.

1.2-2
Το διεπιστημονικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος καλύπτει σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών και λιμενικών επιχειρήσεων, εφοδιαστική αλυσίδα και διεθνές εμπόριο, λογιστική και χρηματοοικονομική, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, γαλάζια οικονομία περιβαλλοντική προστασία, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ιστορία διεθνών σχέσεων, ποσοτικές μέθοδοι και αρχές δικαίου, με έμφαση στη ναυτιλία και τους λιμένες.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας παρέχει επίσης ένα οργανωμένο και δυναμικό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, με ισχυρή δραστηριότητα στη σύγχρονη εφαρμοσμένη έρευνα. Από το 2023-2024 προγραμματίζεται η εκκίνηση του νέου Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες.