Η Χίος υποδέχεται τη νέα γενιά των ναυτικών μας

0

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Χίου υποδέχθηκε, νωρίτερα σήμερα, τους πρωτοετείς σπουδαστές για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος. Ο αγιασμός αλλά και η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και φίλων και συγγενών των σπουδαστών που «αγκάλιασαν» την εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Μάργαρης απευθυνόμενους στους νέους σπουδαστές τόνισε: «Έχετε εισέλθει στη μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια. Εσείς θα είστε οι αυριανοί πρωταγωνιστές. Το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό θα βρίσκεται συνέχεια κοντά σας», ενώ προσέθεσε πως «Η ΑΕΝ διαθέτει πλέον νέα εργαστήρια, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια για τηυν περιφερειακή ανάπτυξη, αντανακλώντας το ζήλο για εκσυγχρονισμό του ΥΝΑΝΠ, της διοίκησης της Σχολής, αλλά και των αρμόδιων ευρωπαϊκών και περιφερειακών οργάνων». Ο επί σειρά ετών διοικητής της ΑΕΝ Χίου δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει τους φερέλπιδες αξιωματικού Ε.Ν: «Για να γίνετε όμως πρεσβευτές της χώρας και της σημαίας μας, θα πρέπει να μάθετε πρώτα να πειθαρχείτε. Να έχετε πάντα την Ελλάδα στην καρδιά σας».

Ο πρωτοετής σπουδαστής της ΑΕΝ Χίου Δημήτρης Καλαμάρας, πρώτος σε βαθμό εισαγωγής από Γενικά Λύκεια

Ο πρωτοετής σπουδαστής της ΑΕΝ Χίου Δημήτρης Καλαμάρας, πρώτος σε βαθμό εισαγωγής από Γενικά Λύκεια

Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τους νέους σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου δια επιστολής, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προσδοκούμε να λάβετε τις γνώσεις που απαιτούνται για ένα επάγγελμα που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η θάλασσα να είναι πάντα στο νου και στην καρδιά σας».

Με τη σειρά του, ο διευθυντής σπουδών της ΑΕΝ Χίου κ. Αδαμάντιος Ανδριώτης κατά το χαιρετισμό του ανέφερε: «Η χαρά και η συγκίνηση μου ειναι ιδιαίτερα μεγάλη μιας και πριν από 30 χρονια ήμουν στη θέση σας ως πρωτοετής στη Σχολή. Θα καταλάβετε πόσο ορθή είναι η επιλογή σας οταν αναζητήσετε εργασία στο πρώτο σας εκπαιδευτικό ταξίδι. Στη ναυτιλια, η λέξη ανεργία δεν υπάρχει. Η μελέτη και η συνέπεια θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σας»..

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρματζης, κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε: «98 πρίγκιπες και μια βασίλισσα αποτελούν την ελπίδα της πατρίδας και του έθνους. Είναι μια επιλογή δύσκολη, που ξεκινάτε σήμερα σε ένα επάγγελμα όχι εύκολο, αλλά ελπιδοφόρο. Η ζωή είναι θάλασσα. Σήμερα είναι μέρα χαράς και αντιλαμβάνομαι τη χαρά και την υπερηφάνεια των γονέων σας. Και εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί είστε το μέλλον μας. Ζήτω η μεγάλη ελληνική ναυτιλία».

(Α-Δ): Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. Δημήτριος Κλουμάσης, Διευθυντής της ΑΕΝ Χίου κ. Αδαμάντιος Ανδριώτης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, Διοικητής της ΑΕΝ Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, υποδιοικητής της ΑΕΝ Χίου, πλωτάρχης Λ.Σ. Βασίλειος Λυρόπουλος

(Α-Δ): Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. Δημήτριος Κλουμάσης, Διευθυντής της ΑΕΝ Χίου κ. Αδαμάντιος Ανδριώτης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, Διοικητής της ΑΕΝ Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, υποδιοικητής της ΑΕΝ Χίου, πλωτάρχης Λ.Σ. Βασίλειος Λυρόπουλος

Να σημειωθεί πως στους αριστούχους σπουδαστές του περασμένου ακαδημαικού έτους απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία και έπαινοι από εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, έπαθλα έδωσαν:

  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Καλαμάρα Δημήτριο που είχε την πρώτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Γενικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Minerva Marine Inc.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Σκούρτη Κωνσταντίνο που είχε την πρώτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η S. Livanos Hellas S.A.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Τζώρτζη Άγγελο-Χρήστο που είχε την δεύτερη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Γενικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, το Cosmos Nautical Center.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Παντελίδη Νικόλαο που είχε την δεύτερη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Minerva Gas Inc.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Σίμο Ιάκωβο που είχε την τρίτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Γενικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Minerva Marine Inc.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Καραμούζο Αλέξανδρο που είχε την τρίτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Μάκα Μιχαήλ που είχε την τέταρτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Γενικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η S. Livanos Hellas S.A.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Γιαλούρη Παντελεήμονα που είχε την τέταρτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Tsakos Shipping & Trading S.A.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Μούνδρο Ανδρέα που είχε την πέμπτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Tsakos Shipping & Trading S.A.
  • Στον πρωτοετή σπουδαστή Χειλά Γεώργιο που είχε την έκτη θέση σε αριθμό μορίων εισαγωγής στην ΑΕΝ Χίου, μεταξύ των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων κατά το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, η Pantheon Tankers Management Ltd.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους σπουδαστές, ο Νικόλαος Κωστάλας (Δ’ Εξάμηνο) έλαβε βραβείο ήθους από την Chartworld Shipping Corporation, ενώ ο Κωνσταντίνος Κλαδιάς (Ε’ εξάμηνο) έλαβε βραβείο από την Harbor Shipping & Trading S.A., για τη μεγαλύτερη βαθμολογία τρίτου έτους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι σπουδαστές αναφώνησαν υπερήφανοι, ζήτω το έθνος και ζήτω η μεγάλη ελληνική ναυτιλία!

Φωτο: Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net