Η ΑΕΝ Οινουσσών υποδέχεται τους πρωτοετείς σπουδαστές της

0

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Οινουσσών υποδέχθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, τους πρωτοετείς σπουδαστές της σε μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και υπερηφάνεια, αλλά και ορισμένες εκπλήξεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της λαμπρής εκδήλωσης, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της ΑΕΝ Οινουσσών παρουσίασε τους τρεις νέους υπερσύγχρονους προσομοιωτές που την κοσμούν και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν από την εταιρεία Oceanking, καθιστώντας την μια από τις πλέον σύγχρονες Ακαδημίες στην Ευρώπη.

Ο αγιασμός αλλά και η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση των προσκεκλημένων στις Οινούσσες.

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό της ΑΕΝ Οινουσσών

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό της ΑΕΝ Οινουσσών

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΥΝΑΝΠ δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, εκπροσώποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της εταιρείας Oceanking, η οποία ανέλαβε το έργο αναβάθμισης του εξοπλισμού της ΑΕΝ Οινουσσών. Παράλληλα, στο νησί της Χίου βρέθηκαν εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και φίλοι και συγγενείς των σπουδαστών.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο διοικητής της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών, πλωτάρχης ΛΣ Δημήτριος Κλουμάσης, απευθυνόμενους στους νέους σπουδαστές επεσήμανε: «Εσείς είστε το μέλλον της ναυτιλίας μας. Σας καλωσορίζουμε με χαρά και υπερηφάνεια στη ναυτική μας οικογένεια. Εισαχθήκατε επάξια στην Ακαδημία μας, ένα από τα παραδοσιακά ναυτικά εκπαιδευτήρια της Ελλάδας». Ταυτόχρονα, τους συμβούλευσε: «Οι ευκαιρίες που ανοίγονται από εδώ και πέρα είναι πολλές και πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε. Ο δρόμος που θα ακολουθήσετε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, θα έχει εμπόδια και δυσκολίες αλλά θα έχει προνόμια, αναγνώριση και καταξίωση. Για να γίνετε σωστοί πλοίαρχοι πρέπει να δείξετε υπευθυνότητα, ωριμότητα και πειθαρχία. Πρέπει να μάθετε να διοικείστε και να διοικείτε. Πρέπει πρώτα οι ίδιοι να πειθαρχείτε. Να είστε πάντα πιστοί στα ιδανικά σας. Μην ξεχνάτε ποτέ πως το επάγγελμα που επιλέξατε είναι τρόπος ζωής».

Ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος παραλαμβάνει το θυρεό της ΑΕΝ Οινουσσών

Ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος παραλαμβάνει το θυρεό της ΑΕΝ Οινουσσών

Ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ, δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, χαιρέτισε τους νέους σπουδαστές της ΑΕΝ Οινουσσών τονίζοντας: «Το ναυτικό επάγγελμα θα σας επιτρέψει να κάνετε βήματα μπροστά. Σας προτρέπω, κατά τα εκπαιδευτικά σας ταξίδια, να συλλέξετε πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες θα φέρετε αργότερα πίσω, στις οικογένειες σας, αλλά και στα γραφεία, στην ελληνική ναυτιλία και στη χώρα. Εύχομαι από καρδιάς να δημιουργήσετε ένα λαμπρό μέλλον, μια λαμπρή καριέρα και μια λαμπρή ζωή, η οποία βρίσκεται όλη μπροστά σας».

Με τη σειρά τους, χαιρέτισαν τους σπουδαστές ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρματζης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νίκος Νύκτας, ενώ εξ’ αποστάσεως χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, οι βουλευτές Χίου κ.κ. Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαϊλίδης, αλλά και ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ευχήθηκε στους σπουδαστές «να περιφέρουν ανά την υφήλιο την ένδοξη ελληνική σημαία, ως επέκταση του έθνους μας στα πέρατα της οικουμένης και ως συνεχιστές της μακρόχρονης και ένδοξης ναυτικής μας παράδοσης».

ΑΕΝ Οινουσσών 4

Να σημειωθεί πως στους αριστούχους σπουδαστές του περασμένου ακαδημαικού έτους απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία και έπαινοι από εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων η Gaslog Ltd., η Minerva Marine Inc., η S. Livanos Hellas S.A., η Tsakos Shipping & Trading S.A., η Dorian LPG, το Cosmos Nautical Center, η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων, κ.α. Επιπλέον η Harbor Shipping προσέφερε χρηματική ενίσχυση σε σπουδαστές που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών παρουσίασε, μέσα από φωτογραφίες, του τρεις νέους πλήρως εξελιγμένους Προσομοιωτές, ναυτιλίας «ECDIS/Radar ARPA», επικοινωνιών «GMDSS» και «Χειρισμού Υγρού Φορτίου» που εγκαταστάθηκαν προσφάτως στην Ακαδημία και βρίσκονται ήδη στη διάθεση των σπουδαστών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης, CEO της Oceanking παραλαμβάνει το θυρεό της ΑΕΝ Οινουσσών από τον διοικητή πλωτάρχη Λ.Σ. Δημήτριο Κλουμάση

Ο κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης, CEO της Oceanking παραλαμβάνει το θυρεό της ΑΕΝ Οινουσσών από τον διοικητή πλωτάρχη Λ.Σ. Δημήτριο Κλουμάση

Ο κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης, CEO της Oceanking, -αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες και στα οφέλη των νέων προσομοιωτών, σημειώνοντας πως: «Οι τρεις νέοι προσομοιωτές, που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στα εργαστήρια της ΑΕΝ Οινουσσών, την καθιστούν μια από τις πλέον σύγχρονες ΑΕΝ της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο εργαλείο στη διάθεση των καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής. Οι νέοι προσομοιωτές θα προσδώσουν ουσιαστική προστιθέμενη αξία  στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και συνακόλουθα, στην ελληνική ναυτιλία», ενώ προσέθεσε «Οι αυξανόμενες απαιτήσεις, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον κλάδο των θαλασσίων μεταφορών, οι νέοι και μελλοντικοί περιβαλλοντικοί κανονισμοί, καθώς επίσης και η ραγδαία εξέλιξη και χρήση της ψηφιοποίησης στα πλοία, καθιστούν αναγκαία την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των μελλοντικών αξιωματικών του Εμπορικού μας Ναυτικού, σε περιβάλλον πραγματικών εργασιακών συνθηκών που μόνο οι άρτιοι, σύγχρονοι προσομοιωτές δύνανται να παρέχουν, συμπληρώνοντας τη διδακτέα ύλη και το εκπαιδευτικό έργο των έμπειρων καθηγητών».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Oceanking ανέλαβε ως ανάδοχος τη διαμόρφωση των χώρων αλλά και την εγκατάσταση των τριών προσομοιωτών στην ΑΕΝ Οινουσσών, συνολικού προϋπολογισμού 740.000 ευρώ, με πιστώσεις συγχρηματοδοτούμενες από την Ελλάδα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2014-2020). Ειδικότερα οι προσομοιωτές ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και διακρίνονται για την εξαιρετική δυνατότητα ρεαλισμού.

Ο γ.γ. ΥΝΑΝΠ, με την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών, δρ. Ηλία Μπίσια και εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών

Ο γ.γ. ΥΝΑΝΠ, με την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών, δρ. Ηλία Μπίσια και εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πλωτάρχης Λ.Σ. Δημήτριος Κλουμάσης ανακοίνωσε επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της ΑΕΝ Οινουσσών, συνολικού εμβαδού 2.450 τ.μ., η οποία θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- νέο κέλυφος, τρεις αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκό κ.α., συνολικού κόστος 2.400.000 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως με το συγκεκριμένο έργο, τα σχέδια του οποίου έχουν ήδη ανακοινωθεί, η ΑΕΝ θα αναβαθμιστεί από ενεργειακή κατηγορία «Ε» σε κατηγορία «Α», ενώ το σύνολο του έργου θα ενταχθεί σε ΕΣΠΑ.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι σπουδαστές αναφώνησαν υπερήφανοι: «Ζήτω το έθνος! Ζήτω η ελληνική εμπορική ναυτιλία!».

@isalosnet Τελετή υποδοχής πρωτοετών σπουδαστών ΑΕΝ Οινουσσών! Καλή σταδιοδρομία! ⚓ #isalosnet #ship #shipping #maritime #seafarer #workatsea #sailorslife #sailortime #sailor #sailingislife #seamanslife #merchantmarineacademy #shipspotting #ocean #seaman #lifeonboard #shiplife #αεν #χιος #οινούσσες #ναυτιλία #πλοία #ελληνικήναυτιλία ♬ πρωτότυπος ήχος – isalosnet


View this post on Instagram

A post shared by Isalos.net (@isalosnet)

Φωτο: Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net