Η ΑΕΝ Μακεδονίας σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικών σκαφών

0

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό “Aegean Ro- Boat Race” που διοργάνωσε το SmartMove Lab- Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η MarineTraffic. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ), τον Ιούλιο 2023, στη Σύρο.

Η ΑΕΝ Μακεδονίας συμμετείχε με την ομάδα «ΝΗΝΕΜΙΑ», η οποία αποτελούνταν από τον διευθυντή της Σχολής Μηχανικών δρ. Χαράλαμπο Υάκινθο (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό), τον υποδιευθυντή δρ. Δημήτριο Κουντουρά (Μηχανολόγο Μηχανικό), τους καθηγητές κ. Μαρία Βασιλειάδου (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό) και Αθανάσιο Παπασταμούλη (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό) καθώς και τους φοιτητές: Μιχαήλ Καρελά, Μιχαήλ Κλάψη, Γιώργο Κούτση Μαρούδα, Όλγα Μηλαπίδη, Συμεών Νταβάκος, Κλεοπάτρα Πεταλούδα, Ανδρέα Σαραφίδη, Κωνσταντίνο Σουρλίγκα, Νικόλαο Σπανόπουλο, Νικόλαο Σταμάτη, Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, Θεοδώρα Τουρασανίδου, Ιωάννη Τσακιρίδη, Γεώργιο Δημητρό και Νικολίνα Μπρίνια.

1691175873435

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η ομάδα της ΑΕΝ Μακεδονίας σχεδίασε ένα αυτόνομο σκάφος το οποίο τροφοδοτείται από έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες με τη σειρά τους φορτίζονται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, καθιστώντας το σκάφος ενεργειακά ανεξάρτητο.

Το σκάφος είναι αυτόνομο, καθώς η θέση του προσδιορίζεται μέσω ενός συστήματος GPS και με τη χρήση ειδικής εφαρμογής είναι δυνατό να προγραμματιστεί και εκτελεστεί η πορεία του, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το NHNEMIA χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Alpha Bulkers Shipmanagement Inc., Alpha Gas SA & Pantheon Tankers Management Ltd., οι οποίες υποστήριξαν πλήρως την Ακαδημία, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα για τη δημιουργία του αυτόνομου πλοίου.

1691177524607

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού συμμετείχαν αυτοπροσώπως πέντε φοιτητές και δύο καθηγητές. Η NHNEMIA διαγωνίστηκε με έξι πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ήταν η πρώτη φορά που οι δόκιμοι μηχανικοί διαγωνίστηκαν με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια.

Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από τρία στάδια: Αγώνας 1: Ο αγώνας ταχύτητας, Αγώνας 2: Αποφυγή σύγκρουσης, Αγώνας 3: Αντοχή.

Η Blue Star Ferries ανέλαβε τη μεταφορά της ομάδας προς και από τη Σύρο, ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια, ενώ καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού η βάση της ομάδας ήταν η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου.