Η επίδραση της ψηφιοποίησης στην επιθεώρηση Port State Control

0

Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Οι επιθεωρήσεις κράτους λιμένα (PSC) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην ασφάλεια από εξωτερικούς κίνδυνους και στην περιβαλλοντική συμμόρφωση στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Για τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων, η εκπλήρωση των απαιτήσεων PSC δεν σημαίνει απλώς συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και απόδειξη ασφαλών λειτουργιών του πλοίου. Η μη τήρηση των απαιτήσεων PSC μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, όπως μη συμμόρφωση και καθυστερήσεις.

Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, που κυμαίνονται από διοικητικές κυρώσεις έως κράτηση του πλοίου μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι παρατηρήσεις. Τέτοιες καταστάσεις προκαλούν στο πλοίο, και κατ’ επέκταση στη διαχειρίστρια εταιρεία, σημαντικές οικονομικές απώλειες. Επιπλέον, αυτές οι επιπτώσεις υπερβαίνουν το άμεσο οικονομικό κόστος. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία με ιστορικό μη συμμόρφωσης δημιουργούν κακό όνομα, μειώνοντας την αξιοπιστία τους, με τελικό αποτέλεσμα την καθοριστική μείωση της ικανότητας εξεύρεσης ναύλων με ναυλωτές που εστιάζουν στην ασφάλεια. Επιπλέον, η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη προσοχή από τα MoUs, με αποτέλεσμα τις εξονυχιστικές μελλοντικές επιθεωρήσεις. Τέλος, οι ασφαλιστές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα για τέτοια πλοία.

Η ετοιμότητα της επιθεώρησης PSC είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι διαχείρισης επιθεωρήσεων είναι συχνά αναποτελεσματικές και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για αποτυχημένες επιθεωρήσεις.

Η προετοιμασία για επιθεωρήσεις PSC με παραδοσιακές μεθόδους μπορεί να είναι δύσκολη για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολλές φορές συνδυάζονται με επιχειρήσεις φόρτωσης και εκφόρτωσης. Περιλαμβάνει χειροκίνητο χειρισμό, οργάνωση και εξέταση ενός τεράστιου αριθμού εγγράφων και απαιτεί την πλήρη απασχόληση υψηλόβαθμων αξιωματικών, που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότητα των σε εξέλιξη επιχειρήσεων.

Πέρα από τις συνέπειες του χρόνου και την εξάντληση πόρων, οι χειροκίνητες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανθρώπινο λάθος, δεδομένης της πολυπλοκότητας των κανονισμών και του όγκου της τεκμηρίωσης (cross checks).

Στον τομέα των επιθεωρήσεων PSC, ακόμη και μικρές παραλείψεις ή σφάλματα κατά την εισαγωγή δεδομένων ή τη διαχείριση εγγράφων μπορεί να οδηγήσουν σε μη συμμόρφωση, θέτοντας πρόσθετους κινδύνους για τις εταιρείες. Ως εκ τούτου, η μετάβαση από τις παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης σκαφών σε πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις είναι ένα απαραίτητο βήμα για τις ναυτιλιακές εταιρείες να βελτιώσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση με το PSC.

Η ψηφιοποίηση (digitalization) βελτιώνει τις διαδικασίες επιθεώρησης και συντήρησης πλοίων, οδηγώντας σε καλύτερη ετοιμότητα για επιθεωρήσεις κράτους λιμένα. Με την ψηφιοποίηση των παραδοσιακών διαδικασιών, που βασίζονται σε χαρτί, η προετοιμασία για το PSC είναι απλοποιημένη και πιο αποτελεσματική.

Ένα από τα βασικά οφέλη της ψηφιοποίησης είναι η μείωση του ανθρώπινου λάθους. Με τη βελτίωση της εισαγωγής δεδομένων και την παροχή αποτελεσματικής εκπαίδευσης στα μέλη του πληρώματος, οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα ανθρώπινα λάθη, που οδηγούν σε ελλείψεις και μη συμμόρφωση κατά τις επιθεωρήσεις PSC.

Η ψηφιοποίηση μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με ένα πλοίο, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ένα σημαντικό μέρος. Αυτό περιλαμβάνει αρχεία συντήρησης, εκθέσεις επιθεώρησης, προσόντα πληρώματος και άλλα. Η άμεση διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία για την επιθεώρηση PSC και να διασφαλίσει ότι όλη η απαιτούμενη τεκμηρίωση είναι ενημερωμένη και προσβάσιμη κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης.

Η ψηφιοποίηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ του πληρώματος και των ομάδων που εδρεύουν στην ξηρά. Μέσω ψηφιακών πλατφορμών, τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις μπορούν να κοινοποιηθούν και να γίνει ευκολότερη η διαχείριση των αποτελεσμάτων. Αυτή η άμεση κοινοποίηση επιτρέπει στις ομάδες να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν ζητήματα, διασφαλίζοντας μια πιο αποτελεσματική διαδικασία σε επίπεδο προετοιμασίας πριν από την επιθεώρηση PSC και τη γρήγορη επίλυση πιθανών ελλείψεων.

Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να διευκολύνουν την προγνωστική συντήρηση (predictive maintenance), μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση ανάλυσης δεδομένων για την πρόβλεψη πότε ένα στοιχείο ή ένα σύστημα μπορεί να αποτύχει. Η ψηφιοποίηση καθιστά τα δεδομένα τυποποιημένα, ακριβή και αξιόπιστα, κάτι που αποτελεί τη βάση για προγνωστικές αναλύσεις. Με αυτά τα δεδομένα, οι τάσεις μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα, επιτρέποντας την ακριβή πρόβλεψη πιθανών αστοχιών. Εντοπίζοντας πιθανά ζητήματα προτού κλιμακωθούν σε μεγάλα προβλήματα, η προγνωστική συντήρηση μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια του πλοίου και να μειώσει το κόστος συντήρησης.

Συμπερασματικά, η ψηφιοποίηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ετοιμότητας των πλοίων για μια επιτυχημένη επιθεώρηση PSC. Η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για επιθεώρηση και συντήρηση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ανθρώπινων λαθών, απλοποιεί τις αναφορές και διευκολύνει την έξυπνη συντήρηση. Αυτό όχι μόνο ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες συμμόρφωσης με τις επιθεωρήσεις PSC, αλλά δημιουργεί επίσης ένα λειτουργικότερο μοντέλο για το μέλλον.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου, πατώντας εδώ.