«Mount Olympus» 1932: Το φορτηγό πλοίο των £5.000

0

«Μέγα ολλανδικόν φορτηγόν ηγοράσθη παρ’ Ελλήνων» αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Ναυτικά Χρονικά της 1ης Ιουλίου 1932. Επρόκειτο για το ολλανδικό φορτηγό πλοίο «Toba», που αγοράστηκε από τη Rethymnis & Kulukundis προς αντικατάσταση παλαιότερου τονάζ. Το νέο απόκτημα του ελληνικού ναυτιλιακού οίκου μετονομάστηκε σε «Mount Olympus» και η εξαιρετικά χαμηλή τιμή πώλησής του ανήλθε σε μόλις £5.000.

Τα Ναυτικά Χρονικά, αντιλαμβανόμενα την «αίσθηση» που προκάλεσε η αγορά του πλοίου στη χαμηλή αυτή τιμή, αναμετέδωσαν τα γραφόμενα του αγγλικού ναυτιλιακού περιοδικού Fairplay, σύμφωνα με το οποίο η τιμή πώλησης των £5.000 αποτέλεσε «το ανώτατον μέχρι σήμερον ρεκόρ εκπτώσεως διά πλοία ηλικίας 12 ετών».

Το «Mount Olympus» είχε πιστοποιηθεί από τον νηογνώμονα Lloyd’s με την κλάση 100Α1 και είχε ναυπηγηθεί στο Kobe της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 1920. Έφερε δύο καταστρώματα και shelter deck. H μηχανή του είχε δύναμη 600 ίππων, ενώ κατανάλωνε για όλες τις ανάγκες του πλοίου 40-42 τόνους γαιάνθρακα ανά 24ωρο, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 11 κόμβων.

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε «αργία» στο Ρότερνταμ από τον Μάρτιο του 1930. Κατά το 1923, οι ιδιοκτήτες του πλοίου είχαν θέσει ως τιμή πώλησης τις £85.500, το 1924 ζητούσαν £60.000, ενώ εντός του 1932 το πρόσφεραν αντί £10.000, δεχόμενοι να το αποχωριστούν εν τέλει με τιμή μικρότερη κατά 50%. Μάλιστα, σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό, οι Ολλανδοί πλοιοκτήτες του «Toba» υπολογίζεται ότι πλήρωσαν πάνω από £350.000 για το νεότευκτο ‒ιαπωνικής κατασκευής‒ πλοίο το 1920.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών διαχειρίζονταν μόλις ένα πλοίο, πολλές φορές υπό καθεστώς συνδιαχείρισης ή/και συνιδιοκτησίας. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας εντόπισαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες προκειμένου να προχωρήσουν στην επέκταση του στόλου τους.

Η αγορά του «Mount Olympus» αποτέλεσε μέρος μιας γενικότερης τάσης της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για επενδύσεις στην αγορά των second-hand πλοίων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στις επενδύσεις αυτές η Rethymnis & Kulukundis απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, επιτυγχάνοντας την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Η Rethymnis & Kulukundis, που είχε ιδρυθεί το 1921 στο Λονδίνο από τον Μανώλη Κουλουκουντή και τον Μηνά Ρεθύμνη, έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο ναυτιλιακό γραφείο του Λονδίνου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η περίφημη «R&K» σε πολλές περιπτώσεις εκπροσωπούσε τα συμφέροντα Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι είχαν εμπιστευτεί στην εταιρεία τη διαχείριση των πλοίων τους.

Η παρουσίαση της αγοράς του «Mount Olympus» από τα Ναυτικά Χρονικά το 1932 υπογραμμίζει αφενός την πτωτική τάση στη ναυλαγορά και στη δραστηριότητα αγοραπωλησιών για την περίοδο και αφετέρου αναδεικνύει τις πιθανές ευκαιρίες που παρουσιάζονταν εν μέσω μιας τόσο σημαντικής κρίσης. Συνολικά, οι επενδύσεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην αγορά των second-hand κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου θα οδηγούσαν την ελληνική ναυτιλία να σημειώσει ανοδική πορεία και να παρουσιαστεί ενισχυμένη αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά, σε σχέση με το παρελθόν, λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «Mount Olympus», όπως και μεγάλος αριθμός από ελληνόκτητα εμπορικά πλοία, θα υπηρετούσε τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έμελλε να βυθιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από πρόσκρουση σε γερμανική νάρκη. Όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά της 15ης Φεβρουαρίου 1948, έπειτα από βασιλικό διάταγμα αποφασίστηκε η αναγνώριση της θυσίας των αξιωματικών και του πληρώματος, στους οποίους απονεμήθηκε μετά θάνατον ο Χαλκούς Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου Α’.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την αγορά του «Mount Olympus» εδώ.