E-S.A.V.E: Νέα δράση από το Παν. Αιγαίου για την αποφυγή κρίσεων διαχείρισης ναυτικών ατυχημάτων

0

Η δράση E-S.A.V.E έχει σχεδιαστεί εντός του προγράμματος Περιφερειακής Αριστείας ΑΕΓΙΣ+ του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη δημιουργία ενός ιστότοπου που θα παρέχει πληροφορίες από αρμόδιους υπεύθυνους φορείς στην περίπτωση συμβάντος στη θάλασσα με εμπλεκόμενο πλοίο ή πλοία. Σκοπός της δράσης είναι η υπεύθυνη πληροφόρηση για κάθε εξελισσόμενο συμβάν που μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά ρύπανση ειδικά από πετρελαιοειδή είτε ως φορτία, είτε ως καύσιμα.

Στη φάση ολοκλήρωσης του ο ιστότοπος που θα δημιουργήσει το E-S.A.V.E θα αξιοποιεί ελεύθερα δεδομένα AIS σε διασύνδεση πραγματικού ή σχεδόν πραγματικού χρόνου και οπτικοποιημένα δεδομένα που σχετίζονται με την εξέλιξη ή πιθανή ρύπανση στον ελλαδικό χώρο. Επίσης θα διασυνδέεται και με κοινωνικά δίκτυα ενώ θα παρέχει χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και οδηγίες για την εξεύρεση πληροφοριακού υλικού σε θέματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας.

Για τις ανάγκες της δράσεις, η ερευνητική ομάδα έχει σχεδιάσει ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε κοινό που ενδιαφέρεται για τα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο πατώντας εδώ.