Rightship: Κατάταξη πλοίων με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

0

του καπτ. Γ. Γεωργούλη

Η κατάταξη των πλοίων για τις εκπομπές GHG από τη RightShip σχεδιάστηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη τάση των παγκόσμιων μειώσεων των εκπομπών CO₂ και στη ζήτηση των διαχειριστών πλοίων για πρακτικές λύσεις. Έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει και να επιβραβεύει όσους δίνουν προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού του πλοίου τους. Η κατάταξη GHG είναι ένα δυναμικό μοντέλο, που σημαίνει ότι η βαθμολογία GHG ενός πλοίου κινείται σε σχέση με τη μεταβαλλόμενη αγορά.

Η κατάταξη GHG συγκρίνει τις θεωρητικές εκπομπές CO₂ ενός πλοίου σε σχέση με πλοία παρόμοιου μεγέθους και τύπου, χρησιμοποιώντας μια εύκολη κλίμακα από το A μέχρι το G. Ένα ενεργειακά αποδοτικό πλοίο έχει χαμηλότερο κόστος καυσίμων και καλύτερες δυνατότητες ναύλωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρχική αξία και μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής απόσβεσης. Όσοι κάνουν το σωστό ανταμείβονται, με τα αποτελέσματά τους να εμφανίζονται ξεκάθαρα στα δεδομένα της πλατφόρμας της RightShip, αυξάνοντας την πιθανότητα το πλοίο τους να είναι μια ελκυστική επιλογή ναύλωσης.

Όταν η κατάταξη GHG της RightShip καθιερώθηκε, το 2012, ως εργαλείο σύγκρισης των εκπομπών CO₂ των πλοίων σε παγκόσμια βάση, το θέμα της απανθρακοποίησης και των μηδενικών εκπομπών CO₂ φαινόταν να είναι πολύ μακριά από τον ορίζοντα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τον ΙΜΟ να υιοθετεί νέα υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Πολλοί πλοιοκτήτες, διαχειριστές και ναυλωτές είναι ήδη εξοικειωμένοι με το RightShip και τον έλεγχο γενικά. Πράγματι, δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθεί μια ρήτρα σε ένα ναυλοσύμφωνο που να προβλέπει ότι ο πλοιοκτήτης εγγυάται μια ελάχιστη βαθμολογία GHG RightShip για το πλοίο. Ωστόσο, καθώς η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής απόδοσης ενός πλοίου είναι πιθανό να μπει στη λειτουργική του καθημερινότητα, καλό είναι να αναφερθεί πώς λειτουργεί η κατάταξη GHG.

Η κατάταξη GHG συγκρίνει τις θεωρητικές εκπομπές CO₂ ενός πλοίου σε σχέση με πλοία παρόμοιου μεγέθους και τύπου. Χρησιμοποιούμε μια εύκολη στην ερμηνεία κλίμακα «Α έως G», με το «Α» να είναι το πιο ελκυστικό για τους ναυλωτές. Αυτή η κλίμακα δεν πρέπει να συγχέεται με την αξιολόγηση CII, που αποτελεί μέτρο της λειτουργικής απόδοσης.

Η εγκατάσταση συσκευών ή εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας θα βελτιώσει την αξιολόγησή τους και συνεπώς την απήχησή τους στους ναυλωτές. Η κατάταξη είναι δυναμική. Παρόμοιοι τύποι και πλοία νεκρού βάρους σχηματίζουν ομάδες πλοίων ομοειδών και, εάν ένα πλοίο με καλύτερη βαθμολογία GHG, όπως το «A», αποδοθεί στην ομάδα, θα επηρεάσει τον μέσο όρο. Ως εκ τούτου, οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς την ενεργειακή αποτελεσματικότητα για να επιτύχουν το σημείο αναφοράς που ορίστηκε στην ομάδα ομοειδών και να αποφύγουν μια κακή βαθμολογία.

Οι ιδιοκτήτες που επιτυγχάνουν βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας ανταμείβονται με καλύτερη βαθμολογία και θα προσελκύσουν περισσότερους ναυλωτές. Υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο υπολογισμού της κατάταξης GHG Rating της RightShip και του EEXI (Energy Efficiency Existing Ship Index). Ωστόσο, τα δεδομένα EEXI δεν χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση GHG. Πολλοί πλοιοκτήτες μπορεί να επιλέξουν τον περιορισμό ισχύος κινητήρα (EPL) ή τον περιορισμό ισχύος άξονα (SHaPoli) για το EEXI, αλλά αυτά δεν θα εμφανίσουν τις ίδιες βελτιώσεις στη βαθμολογία τους σε σύγκριση με άλλες βελτιώσεις πρόωσης, όπως ένα σύστημα υποβοήθησης πρόωσης Becker Mewis.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.