Σε άνοδο οι απώλειες εμπορευματοκιβωτίων από πλοία

0

Οι απώλειες εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα είναι σε άνοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του World Shipping Council (WSC).

Το 2021, οι εταιρείες τακτικών γραμμών διαχειρίστηκαν 6.300 containerships, τα οποία μετέφεραν σε 241 εκατ. containers ζωτικής σημασίας εμπορεύματα αξίας $7 τρισ. Σύμφωνα με την έκθεση του WSC με δεδομένα για τη χρονική περίοδο 2020-2021, τα εμπορευματοκιβώτια που χάθηκαν από τα πλοία στη θάλασσα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,001%. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των απωλειών εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί. Από τότε που το WSC πραγματοποιεί την έρευνα, η αύξηση είναι της τάξης του 18%, με κατά μέσο όρο 1.629 εμπορευματοκιβώτια ετησίως να χάνονται στη θάλασσα.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιου είδους περιστατικά ποικίλλουν: από ακραίες καιρικές συνθήκες και προσαράξεις έως συγκρούσεις πλοίων. Μάλιστα, τον χειμώνα 2020-2021 δυσμενή καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος απωλειών το έτος 2020-2021 να αυξηθεί στα 3.113 εμπορευματοκιβώτια έναντι 779 το αμέσως προηγούμενο έτος. Η εν λόγω αύξηση είναι ίση με 300%.

«Τα containerships είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια με ασφάλεια και οι μεταφορείς ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας. Όταν όμως οι αριθμοί “παίρνουν τον λάθος δρόμο”, πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε τα αίτια και να αυξήσουμε την ασφάλεια», σημειώνει ο John Butler, πρόεδρος και CEO του WSC.

Φωτό: EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά