Νέος κανονισμός για τον ελλιμενισμό containerships σε λιμάνια της Καλιφόρνια

0

Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Στις 16 Νοεμβρίου 2021, τα λιμάνια του Λος Άντζελες και το Λονγκ Μπιτς εισήγαγαν μια νέα διαδικασία για την σειρά αναμονής για τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων. Στις 10 Ιανουαρίου 2022, η νέα διαδικασία επεκτάθηκε στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο για το λιμάνι του Όκλαντ, δηλαδή σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή της Καλιφόρνιας. Ο σκοπός της εφαρμογής των νέων κανονισμών φαίνεται πως είναι να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας, μέσω της μείωσης του αριθμού των πλοίων που αγκυροβολούν ή βρίσκονται αρόδου στην περιοχή, δίνοντας έτσι κίνητρα στα πλοία, στους ναυλωτές και στις διαχειρίστριες εταιρείες για μειωμένη ταχύτητα ταξιδιού, αυξάνοντας τις μέρες ταξιδιού στον Ειρηνικό για τα πλοία με προορισμό το Λος Άντζελες, Long Beach και την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Η διαδικασία πριν από την τελευταία αλλαγή τον Ιανουάριο του 2022 ήταν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να παίρνουν σειρά ελλιμενισμού με βάση την πραγματική ώρα άφιξης όταν διέσχιζαν μια γραμμή 20 ναυτικών μιλίων από το San Pedro Bay Port Complex ή εάν κατευθύνονταν στο Όκλαντ όταν διέσχιζαν τη γραμμή των 80 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, τα πλοία θα παίρνουν σειρά ελλιμενισμού με βάση το πότε αναχωρούν από το τελευταίο λιμάνι τους πριν την άφιξη στο Λος Άντζελες, το Λονγκ Μπιτς ή το Όκλαντ. Στη συνέχεια, τα πλοία θα έχουν προτεραιότητα στη σειρά ελλιμενισμού με βάση την υπολογισμένη ώρα άφιξής τους. Το επιδιωκόμενο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι τα πλοία μπορούν να επιβραδύνουν στη διάρκεια του ταξιδιού τους μένοντας περισσότερο χρόνο στον Ειρηνικό αντί να συνωστίζονται σε νερά με μεγάλη κίνηση ενώ περιμένουν να αγκυροβολήσουν.

Η νέα χαρτογράφηση των ορίων πέρα των οποίων τα πλοία δεν μπορούν να πλησιάσουν την Περιοχή Ασφάλειας και Ποιότητας του Αέρα (Safety and Air Quality Area – SAQA) φαίνονται στον παρακάτω χάρτη.

Εικόνα 1: Χάρτης ακτογραμμής Καλιφόρνια με τα όρια προσέγγισης των πλοίων

Εικόνα 1: Χάρτης ακτογραμμής Καλιφόρνια με τα όρια προσέγγισης των πλοίων. Πηγή: Container Vessel Queuing Process for the Ports of Los Angeles, Long Beach, and Oakland PMSA (Pacific Merchant Shipping Association)

Αυτή η περιοχή είναι περίπου 50 μίλια δυτικά της ακτής της Κεντρικής Καλιφόρνια και 150 μίλια δυτικά της Νότιας Καλιφόρνια.

Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να παραμείνουν εκτός της περιοχής έως και 72 ώρες πριν από το χρόνο ελλιμενισμού. Οι διαδικασίες προορίζονται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας συμφόρησης στο λιμάνι και ενδέχεται να αλλάξουν εφ’ όσον μειωθεί η συμφόρηση.

Όμως με την υποχρέωση των πλοίων να μένουν για μεγάλο διάστημα στην ανοιχτή θάλασσα προκύπτουν και αρκετά προβλήματα ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφαλείας όπως:

  • Ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι ζημιές στο εξωτερικό περίβλημα του πλοίου, καταπόνηση της μηχανής και των μηχανημάτων του πλοίου και αυξημένη πιθανότητα κατάρρευσης στοίβας εμπορευματοκιβωτίων λόγω καταπόνησης των συστημάτων έχμασης.
  • Αυξημένος κίνδυνος στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η πυκνή κίνηση ανάμεσα σε πλοία που δεν έχουν προσωρινά τον έλεγχο της κίνησης του πλοίου και η μείωση της εγρήγορσης της ομάδας γέφυρας λόγω αυξημένης κόπωσης η κατόπιν παρατεταμένης περιόδου που το πλοίο βρίσκεται αρόδου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα σύγκρουσης.
  • Τα πλοία μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε καύσιμα αν η περίοδος που το πλοίο είναι αρόδου επεκταθεί πέρα από αυτό που είχε προγραμματιστεί στον υπολογισμό του ταξιδιού.

Οι πλοίαρχοι των πλοίων προκειμένου να μειώσουν τους παραπάνω κινδύνους σε αποδεκτά επίπεδα πρέπει να εφαρμόσουν τα κάτωθι μέτρα:

  • Θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά οι καιρικές προγνώσεις, έτσι ώστε το πλοίο να ασφαλιστεί έγκαιρα από πιθανή κακοκαιρία, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να απομακρυνθεί από την περιοχή. Τα πλοία μπορούν να εισέλθουν στο SAQA για λόγους ασφάλειας στη διάρκεια καταιγίδας ή έκτακτης ανάγκης
  • Θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από άλλα πλοία
  • Η μηχανή θα πρέπει να είναι έτοιμη για άμεση χρήση
  • Υπενθυμίζεται στα πλοία να μην φέρουν αδικαιολόγητα φώτα και σχήματα Not Under Command (NUC) ή να αλλάζουν την κατάσταση του Automatic Identification System (AIS) σε NUC ενώ βρίσκονται αρόδου, εκτός εάν δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς όπως απαιτείται από τους κανονισμούς σύγκρουσης
  • Τα πλοία μπορεί να χρειαστεί να υπολογίζουν την επάρκεια καυσίμων τους συνυπολογίζοντας και τα καύσιμα που μπορεί να απαιτηθούν για την παρατεταμένη περιόδο αναμονής. Η είσοδος στο SAQA επιτρέπεται για ανεφοδιασμό καθώς και για άλλες συνήθεις επιχειρησιακές ανάγκες των πλοίων, όπως αλλαγές πληρώματος και προμήθειες

Η απόφαση επέκτασης των ορίων κάτω από τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα πλοία την ακτή πιθανά να αποτελεί μια λύση για την μείωση της ατμόσφαιρας των λιμανιών της Καλιφόρνια, παράλληλα όμως δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πλοίων που προσεγγίζουν αυτά τα λιμάνια είτε από την έκθεση τους στις κακές καιρικές συνθήκες είτε από την επιχειρησιακή τους απραξία που οδηγεί στη μείωση της επαγρύπνησης των ναυτικών και την αύξηση της κόπωσης τους διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο ναυτικός αντλεί ικανοποίηση από την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι.