Ίδρυμα Ευγενίδου: 5 εκθέματα για τον Αγώνα του 1821 στη Θάλασσα

0

Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.* 1821. O Αγώνας στη Θάλασσα. *Ανδρέας Κάλβος, Εις Αγαρηνούς (ωδή ογδόη)

Η επετειακή έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια και τη συνδρομή ψηφιακών εφαρμογών, τη συμβολή του εμπορικού και πολεμικού στόλου στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Μέσα από μια πολυσυλλεκτική εμπειρία με εντυπωσιακό σκηνικό, αυθεντικά τεκμήρια, ψηφιακές εφαρμογές και υποβλητική μουσική, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει εικόνες, χρώματα και σύμβολα που στοιχειοθέτησαν το πλήρες μωσαϊκό της αντίστασης μέσω θαλάσσης και οδήγησαν στη ναυτική εποποιΐα του 1821.

Παρακάτω παρουσιάζονται 5 από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μοναδικά σύμβολα της Επανάστασης, ώστε να αντιληφθεί με τρόπο βιωματικό τη μοναδικότητα των κειμηλίων που συνιστούν την καρδιά της έκθεσης.

1.    Η επαναστατική σημαία της Ύδρας

Σημαία της Υδρας

Η επαναστατική σημαία της Ύδρας, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης, όπου απεικονίζονται τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και η επιγραφή Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ 1821. Είναι ζωγραφισμένη στο χέρι σε λινό ύφασμα, σε διαστάσεις 320 × 236 εκ. Πρόκειται για κειμήλιο του 19ου αιώνα, που είναι ικανό να αναδείξει την επιμονή της Ελληνικής ψυχής (Γ.Α.Κ. – Τμήμα Ύδρας).

2.    Γραπτή άδεια σε Υδραίους ναυτικούς ελεύθερης ναυσιπλοΐας των πλοίων τους ανά τη Μεσόγειο

2. Γραπτή άδεια σε Υδραίους ναυτικούς ελεύθερης ναυσιπλοΐας των πλοίων τους ανά τη Μεσόγειο2

Γραπτή άδεια σε Υδραίους ναυτικούς ελεύθερης ναυσιπλοΐας των πλοίων τους ανά τη Μεσόγειο, που φέρει τη Ρωσική εμπορική σημαία. Τα έγγραφα συνοδεύονται και επικυρώνονται με τη Ρωσική αυτοκρατορική βούλα-σφραγίδα, εντός περίτεχνης ορειχάλκινης θήκης. Κειμήλιο του 19ου αιώνα, που φυλάσσεται στο Γενικό Αρχείο του Κράτους, Τμήμα Ύδρας. Το ναυτικό διαμόνιο των Ελλήνων τους επιτρέπει να συνεχίσουν αδιάληπτα την εμπορική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

3.    Η ορειχάλκινη παλάσκα του Υδραίου πρωτεργάτη της Επανάστασης Αντώνη Οικονόμου

Η ορειχάλκινη παλάσκα του Υδραίου πρωτεργάτη της Επανάστασης Αντώνη Οικονόμου

Η ορειχάλκινη παλάσκα του Υδραίου πρωτεργάτη της Επανάστασης Αντώνη Οικονόμου, με ανάγλυφες παραστάσεις τοπίων της Κωνσταντινούπολης, από τις αρχές του 19ου αιώνα (Γ.Α.Κ. – Τμήμα Ύδρας).

4.    Υδατογραφία που απεικονίζει την ιστορική «Καρτερία»

4. Υδατογραφία που απεικονίζει την ιστορική «Καρτερία»

Υδατογραφία που απεικονίζει την ιστορική «Καρτερία», το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο του Αγώνα, σε έργο ανυπόγραφο, από τον 19ο αιώνα (Γ.Α.Κ. – Τμήμα Ύδρας).

5.    Ακροστόλιο από Υδραίικο πλοίο του Αγώνα

5. Ακροστόλιο από Υδραίικο πλοίο του Αγώνα

Ακροστόλιο από Υδραίικο πλοίο του Αγώνα σε ξυλόγλυπτο, επίσης του 19ου αιώνα (Γ.Α.Κ – Τμήμα Ύδρας)

Τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν εικόνες μοναδικές της αντίστασης μέσω θαλάσσης αλλά και της καθημερινής ζωής και του εμπορίου, ενώ ζωντανεύουν με τρόπο πρωτοποριακό, μέσα από μια πολυσυλλεκτική εμπειρία που κάνει τον επισκέπτη να νιώσει μέρος της ναυτικής ηρωικής πραγματικότητας του 1821.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη, είτε περιλαμβάνεται ξενάγηση είτε όχι.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλέσετε στο ίδρυμα Ευγενίδου στο 210-9469641, Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 9:30-16:30.

Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 31 Μαρτίου