Επετειακή Έκδοση Ναυτικών Χρονικών: Μία ρότα 90 ετών

0

Το περιοδικό Ναυτικά Χρονικά συμβαδίζει εδώ και δεκαετίες με την πορεία ανάπτυξης και εδραίωσης της ελληνικής ναυτιλίας. Από το 1931, τεύχη του περιοδικού έχουν ταξιδέψει και διαβαστεί σε όλες τις θάλασσες της γης, όπου πλέουν και τα πλοία του εμπορικού στόλου των Ελλήνων. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ο αναγνώστης μπορεί να «ταξιδέψει» και να γνωρίσει όχι μόνο τις σημαντικότερες στιγμές εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και να λάβει μέρος στο συναρπαστικό παρόν των Ελλήνων της θάλασσας.

Ο εορτασμός των 90 χρόνων των Ναυτικών Χρονικών συνοδεύτηκε από πολύμηνη μελέτη εκ μέρους μίας πολυσυλλεκτικής ερευνητικής ομάδας στο αρχείο τευχών και ανέκδοτων φωτογραφιών. Απώτερος σκοπός είναι μέρος του ‒κατά βάση ανεξερεύνητου‒ αρχειακού πλούτου του περιοδικού να μεταφερθεί στις σελίδες του επετειακού τεύχους: καρτ ποστάλ με τα ελληνικά πλοία του Μεσοπολέμου, φωτογραφίες νεότευκτων ελληνικών πλοίων, ευχαριστήριες επιστολές και σπάνιο υλικό από όλες τις δεκαετίες ζωής του περιοδικού χαρίζουν στον σημερινό αναγνώστη μια μοναδική εμπειρία.

deyteri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η οργάνωση αυτού του υλικού εστιάστηκε στις εννέα δεκαετίες κυκλοφορίας των Ναυτικών Χρονικών. Εννέα ενότητες στις οποίες το περιοδικό ‒από την ίδρυσή του‒ παρακολουθεί όλα τα σπουδαία γεγονότα που αφορούν την πορεία εξέλιξης της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας. Από τον καταστροφικό για τους Έλληνες ναυτικούς Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπόθεση των 100 Λίμπερτυ μέχρι την αναγέννηση και τελικά την εδραίωση της ελληνόκτητης ναυτιλίας, εν μέσω διεθνών οικονομικών κρίσεων και αλλαγών στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Η παρουσίαση αυτών των γεγονότων συνοδεύεται σε κάθε ενότητα από τη σχολιογραφία εξεχουσών προσωπικοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας και τακτικών αρθρογράφων του περιοδικού.

triti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην επετειακή έκδοση, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ναυτιλιακού Τύπου, γίνεται επίσης προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη, μέσω συγκεκριμένων πηγών, των σημαντικότερων στιγμών που επηρέασαν τη ναυτιλία των Ελλήνων τα τελευταία 25 χρόνια, περίοδος που συμπίπτει με τη νέα εποχή έκδοσης των Ναυτικών Χρονικών.

tetarti

 

 

 

 

 

 

 

Η συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση των Ναυτικών Χρονικών αποτελεί σημείο εκκίνησης για τη συντακτική ομάδα του περιοδικού: νέες ιδέες, νέες προσεγγίσεις και νέες πρωτοβουλίες για το ιστορικότερο έντυπο του ελληνικού ναυτιλιακού Τύπου.

Για να αγοράσετε την ειδική επετειακή έκδοση, πατήστε εδώ.