Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κουτιά πρώτων βοηθειών

0

Τα διαθέσιμα κουτιά πρώτων βοηθειών πρέπει να συμμορφώνοννται με την SOLAS Chapter 3 και τον κώδικα LSA. Πιο συγκεκριμένα, το κουτί θα πρέπει να είναι αεροστεγές, υδατοστεγές και να μην αλοιώνεται από την εξωτερική θερμοκρασία. Επιπροσθέτως, εξωτερικά να αναγράφεται μια λίστα του εξοπλισμού που περιλαμβάνεται, ενώ εσωτερικά κάθε αντικείμενο του περιεχομένου να συνοδεύεται από μια ετικέτα με την αντίστοιχη περιγραφή και ποσότητα.

Τα κουτιά πρώτων βοηθειών τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του πλοίου, όπου υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, και πάντοτε σε προσβάσιμα και ελεγχόμενα σημεία. Τα ειδικά κουτιά πρώτων βοηθειών τύπου SOLAS 1974 συνήθως βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και στις σωσίβιες σχεδίες του πλοίου, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι αντίξοες, με υψηλότερες, χαμηλότερες θερμοκρασίες και με μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας.

Μεταξύ άλλων, ένα κουτί πρώτων βοηθειών περιλαμβάνει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, γάντια μιας χρήσης, σύριγγες, ψαλίδι, θερμόμετρο, κρέμες εγκαύματος. Επίσης, στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και ένα σύνολο φαρμάκων όπως χάπια κατά της ναυτίας (δραμαμίνες), αναλγητικά/αντιπυρετικά, χάπια κατά της διάρροιας και αντισηπτικές κρέμες.

Καθώς αρκετά αντικείμενα του εξοπλισμού του κουτιού έχουν ημερομηνία λήξης, ο υπεύθυνος αξιωματικός θα πρέπει να εκτελεί τακτικούς ελέγχους, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει η SOLAS και το SMS της εταιρείας, διασφαλίζοντας την καλή κατάσταση των κουτιών πρώτων βοηθειών και την έγκαιρη αντικατάστασή τους πριν από την ημερομηνία λήξης.