Φωτιά στο μηχανοστάσιο

0

Στο συγκεκριμένο case study εξετάζουμε ένα οχηματαγωγό πλοίο το οποίο βρισκόταν εν πλω. Κατά τις 20:00 ο υπεύθυνος αξιωματικός φυλακής μηχανοστασίου (Engine Officer on Watch ‒ EOW) έφυγε από το ECR (Engine Control Room) και ξεκίνησε τον ωριαίο έλεγχο του μηχανοστασίου. Μόλις εισήλθε στο δωμάτιο των φυγοκεντρικών διαχωριστήρων (purifier room), άκουσε δυνατούς θορύβους από χτυπήματα μεταλλικών επιφανειών στον χώρο του μηχανοστασίου.

Παράλληλα, στον χώρο της γέφυρας, ο υπεύθυνος αξιωματικός φυλακής αισθάνθηκε δυνατούς κραδασμούς. Ο υπεύθυνος αξιωματικός φυλακής μείωσε την ισχύ της μηχανής στην προπέλα μεταβλητού βήματος από 60% στο 25%, ενώ οι ενδείξεις κατανάλωσης καυσίμων δεν ήταν σταθερές και οι ενδεικτικές λυχνίες αναβόσβηναν ενεργοποιώντας τα alarm.

Ο αξιωματικός φυλακής μηχανοστασίου άνοιξε την πόρτα στο purifier room και διέκρινε καπνό από την πλωριά αριστερή πλευρά του μηχανοστασίου. Ο υπεύθυνος αξιωματικός μηχανής, αντιλαμβανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο, καθώς τα επίπεδα των κραδασμών και του θορύβου άρχισαν ξαφνικά να αυξάνονται, έκλεισε την πόρτα του purifier room και, για να προστατευτεί, κρύφτηκε πίσω από τον φυγοκεντρικό διαχωριστήρα.

Την ίδια στιγμή ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, φλόγες εμφανίστηκαν πίσω από την πόρτα και πυκνός μαύρος καπνός άρχισε να εισχωρεί στο purifier room. Στο πλοίο σημειώθηκε συσκότιση (blackout), ωστόσο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) πήρε μπρος και, αν και ο φωτισμός επέστρεψε, ο πυκνός καπνός στον χώρο του μηχανοστασίου μείωσε την ορατότητα στο ελάχιστο.

Ο πλοίαρχος, αντιλαμβανόμενος τους δυνατούς κραδασμούς, ανέβηκε στη γέφυρα του πλοίου την ίδια στιγμή που συνέβη η συσκότιση. Το σύστημα πυρανίχνευσης είχε ενεργοποιηθεί και σήμανε πως όλες οι ζώνες του χώρου του μηχανοστασίου είχαν επηρεαστεί. Ο πλοίαρχος έκανε κράτει στη μηχανή, δίνοντας την εντολή στον αξιωματικό φυλακής να σημάνει τον γενικό συναγερμό και να ανακοινώσει στο πλήρωμα πως το πλοίο διέτρεχε άμεσο κίνδυνο και πως έπρεπε να μαζευτούν στους σταθμούς συγκέντρωσης.

Ο υποπλοίαρχος κατέφθασε στη γέφυρα και ενημέρωσε πως η καπνοδόχος του πλοίου έβγαζε έντονο μαύρο καπνό, ενώ στον χώρο του μηχανοστασίου οι μηχανισμοί διακοπής παροχής πετρελαίου της κύριας μηχανής ενεργοποιήθηκαν. Παράλληλα, στο purifier room, ο EOW διαπίστωσε πως η συντομότερη έξοδος διαφυγής θα τον οδηγούσε κοντά στην κύρια μηχανή και αποφάσισε να ακολουθήσει τη δεύτερη στη σειρά έξοδο διαφυγής, που βρισκόταν στην πλευρά του μηχανοστασίου προς την πρύμνη (συνήθως από το τιμονάκι ‒ emergency steering gear room), που δεν διέθετε συσκευή διαφυγής EEBD (Emergency Escape Breathing Device).

Κατά την απόπειρα εξόδου, ο αξιωματικός φυλακής μηχανοστασίου έπεσε τρεις φορές από τη σκάλα και έχασε τον φακό. Έπειτα από περίπου δέκα λεπτά έφυγε από τον χώρο του μηχανοστασίου μέσω της εξόδου, όπου και κατέρρευσε στο ανώτερο κατάστρωμα οχημάτων. Η ομάδα καταπολέμησης πυρκαγιάς κατέφτασε στο συγκεκριμένο κατάστρωμα εξοπλισμένη με μάνικες και ανέφερε πως ο αξιωματικός μηχανής αγνοούνταν. Ωστόσο, το πλήρωμα εντόπισε τον αγνοούμενο, οπότε και παρασχέθηκαν όλες οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και δόθηκε η εντολή για τη διακομιδή του μέσω ελικοπτέρου. Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των μελών του πληρώματος, τα fire flaps και τους ανεμιστήρες κλειστούς και έχοντας την παροχή καυσίμου της κύριας μηχανής απομονωμένη, ενεργοποιήθηκε το κεντρικό σύστημα απελευθέρωσης CO2 κατάσβεσης φωτιάς του μηχανοστασίου και οι ομάδες κατάσβεσης της φωτιάς ξεκίνησαν την περιφερειακή ψύξη με τη χρήση των μανικών. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε με επιτυχία έπειτα από 3 ώρες και 40 λεπτά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης έρευνας, προέκυψαν τα παρακάτω πορίσματα:

  • Η φωτιά προκλήθηκε λόγω ξαφνικής δυσλειτουργίας εξαιτίας της διαφυγής καυτών λαδιών από την κύρια μηχανή.
  • Στο δωμάτιο φιαλών των CO2 δεν υπήρχε κατάλληλη σήμανση των τμημάτων ενεργοποίησης του μηχανισμού CO2 στις μπουκάλες και ελλιπής ένδειξη αν οι βαλβίδες ήταν στην ανοιχτή ή στην κλειστή θέση.
  • Αν και ο αριθμός των EEBD στον χώρο του μηχανοστασίου ήταν επαρκής, σύμφωνα με τους κανονισμούς καλό θα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός τους σε στρατηγικά σημεία στο μηχανοστάσιο, όπως η σκάλα κινδύνου.

Τέλος, η έρευνα ολοκληρώνει τα πορίσματά της με τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  • Τα συστήματα CO2 κατάσβεσης φωτιάς θα πρέπει να παρέχουν ακριβείς οδηγίες χρήσης και τις κατάλληλες σημάνσεις, ώστε να γίνεται αντιληπτό ποιες μπουκάλες έχουν χρησιμοποιηθεί.
  • Καθώς οι EEBD δεν έχουν μεγάλο κόστος, προτείνεται όλες οι έξοδοι κινδύνου να είναι εξοπλισμένες με εφεδρικές EEBD.

Πηγή: The Nautical Institute