Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος: Ο πρωτοπόρος της ελληνικής κρουαζιέρας

0

Ερευνώντας το αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, αναδεικνύονται σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας που με την επιχειρηματική τους δράση αλλά και τη διορατικότητά τους, άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη για την νέα γενιά.

Ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος (1901-1975), με καταγωγή από την Κεφαλονιά, ήταν μέλος μιας οικογένειας με ιστορία τουλάχιστον δύο αιώνων δραστηριοποίησης στη θάλασσα. Ο πατέρας του, καπετάν Γιώργος Ποταμιάνος (1868-1932), είχε τη δική του ναυτιλιακή επιχείρηση στην Braila της Ρουμανίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα, ενώ το 1912 μετεγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου ονόμασε την εταιρεία του «Ηπειρωτική». Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώ ασχολούνταν παράλληλα και με την tramp ναυτιλία, εισήλθε επιχειρηματικά στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.

Ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος, έχοντας ολοκληρώσει οικονομικές και ναυτιλιακές σπουδές στο Λονδίνο και στη Γλασκώβη, θα εξελισσόταν σε σημαντικότατη φυσιογνωμία για την ανάπτυξη της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Με τον αδελφό του, Φωκίωνα Ποταμιάνο (1910-1992), ανέλαβαν μαζί τα ηνία της «Ηπειρωτικής».

Η «Ηπειρωτική Ατμοπλοΐα» πολύ σύντομα θα ανέπτυσσε έναν σημαντικό στόλο επιβατηγών πλοίων. Ένας από τους βασικότερους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου ήταν οι διαδρομές προς τη γειτονική Ιταλία, ιδιαίτερα στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1956, ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος θα ξεκινούσε μια «επανάσταση» στον κλάδο της κρουαζιέρας, διοργανώνοντας ‒σε συνεργασία με τον ΕΟΤ‒ τακτικές διαδρομές μετ’ επιστροφής στα ελληνικά νησιά. Η στρατηγική αυτή απόφαση προσέλκυσε πολλούς τουρίστες από το εξωτερικό, τονώνοντας παράλληλα τον εσωτερικό τουρισμό. Σύμβολο αυτής της καινοτόμου προσέγγισης στον κλάδο της ελληνικής κρουαζιέρας ήταν το πλοίο «Σεμίραμις».

Το 1964, η «Ηπειρωτική» θα αναπτυσσόταν ακόμη περισσότερο, επεκτείνοντας το δίκτυο κρουαζιερών της τόσο στην Καραϊβική όσο και στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την εξέλιξη αυτή, η εταιρεία που διηύθυνε ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος θα ανερχόταν στο διεθνές προσκήνιο ως μία από τις καλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος απεβίωσε το 1975 και η διαχείριση της «Ηπειρωτικής» πέρασε στους υιούς του, Γιώργο και Ανδρέα. Η νέα γενιά της εταιρείας θα ανέπτυσσε ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ταξιδεύοντας τα πλοία της «Ηπειρωτικής» στην Αλάσκα, στη Βαλτική και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα με την αξιοσημείωτη πορεία του στο ναυτιλιακό επιχειρείν και ειδικότερα στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος ασχολήθηκε και με τα κοινά, διατελώντας υπουργός Συγκοινωνιών το 1963. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από το 1948 έως το 1952, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του στη συγγραφή κειμένων και άρθρων σχετικά με τη ναυτιλιακή πολιτική της χώρας.

Ο Αναστάσιος Γ. Ποταμιάνος, με τη συμμετοχή του στην αρθρογραφία των Ναυτικών Χρονικών, προσέγγιζε θέματα που αφορούσαν την ακτοπλοΐα και την εσωτερική συγκοινωνία της Ελλάδας. Ως ένας από τους πιο έμπειρους πλοιοκτήτες στον κλάδο, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ανάπτυξης της επιβατηγού ναυτιλίας και του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Ενδεικτικά άρθρα του Αναστασίου Γ. Ποταμιάνου στα Ναυτικά Χρονικά θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://archive.naftikachronika.gr/issue1932-i279/page-5/

https://archive.naftikachronika.gr/issue1968-i871/page-13/

https://archive.naftikachronika.gr/issue1932-i274/page-39/

«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από τεύχη των Ναυτικών Χρονικών με αφιερώματα στο πρόσωπο του Αναστασίου Γ. Ποταμιάνου και από την έκδοση I. Theotokas and G. Harlaftis, Leadership in World Shipping – Greek Family Firms in International Business (Palgrave MacMillan 2009).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και για τις υπόλοιπες εμβληματικές προσωπικότητες που αρθρογραφούσαν στα Ναυτικά Χρονικά:

Αντώνης Χανδρής

Μανώλης Ηλ. Κουλουκουντής

Κώστας Μ. Λεμός

Σταύρος Νιάρχος

Στρατής Ανδρεάδης

Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος

Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης

Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος

Περικλής Παναγόπουλος

Σπύρος Αλεξανδράτος

Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας

Μιχαήλ Μ. Ξυλάς

Κωνσταντίνος Γ. Γράτσος

Γεώργιος Μ. Δρακόπουλος

Μιχαήλ Α. Καραγεώργης

Ανδρέας Γ. Λαιμός

Ιωάννης Η. Κουλουκουντής

Κωνσταντίνος Ι. Λύρας

Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός

Άγγελος Λούζης