Lessons Learnt: Πτώση σε αμπάρι (Βίντεο)

0

Ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο δημοσιεύθηκε στη ψηφιακή βιβλιοθήκη Lessons Learnt του UK P&I Club, το οποίο παρουσιάζει τον τραυματισμό ναυτικού από πτώση σε αμπάρι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασίας σε ύψος.

Το πλήρωμα είχε λάβει την οδηγία να καθαρίσει τα αμπάρια, ώστε το πλοίο να προετοιμαστεί κατάλληλα για το επόμενο φορτίο. Το πλοίο βρισκόταν εν πλω, με ήρεμες καιρικές συνθήκες, χωρίς να παρατηρούνται προνευστασμοί και διατοιχισμοί. Για να μπορέσει το πλήρωμα να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις άνω πλευρές των αμπαριών, τοποθέτησε τον εξοπλισμό καθαρισμού υψηλής πιέσεως νερού σε φορητή μηχανική σκάλα. Η σκάλα βρισκόταν σε ύψος περίπου 6 μ. και ήταν ασφαλισμένη στην κατασκευή του πλοίου, ώστε να διατηρεί τη σταθερότητά της. Η πλατφόρμα της σκάλας διέθετε περιμετρικά σχοινί ασφαλείας, ώστε το πλήρωμα να μπορεί να ασφαλίσει τη ζώνη ασφαλείας. Κατά τη μετακίνηση της σκάλας, το πλήρωμα απασφάλισε τη σκάλα από την κατασκευή του πλοίου και τη μετακίνησε εσωτερικά του αμπαριού. Κατά τη μετακίνηση της σκάλας, το μέλος του πληρώματος που βρισκόταν στην πλατφόρμα έχασε την ισορροπία του, έπεσε στο κάτω μέρος του αμπαριού και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς. Το πλοίο άλλαξε την πορεία του, ώστε να έρθει ελικόπτερο για τη διακομιδή του τραυματία.

Αναλύοντας τα δεδομένα του συμβάντος, διαφαίνεται πως το μέλος του πληρώματος απασφάλισε τη ζώνη ασφαλείας από τη σκάλα πριν από το συμβάν. Οι εργασίες σε ύψη θα πρέπει να εκτελούνται με επαρκή προγραμματισμό και τη λήψη των κατάλληλων ασφαλιστικών μέτρων, όπως οι εκτιμήσεις κινδύνου, τα μέτρα ελαχιστοποίησης των ρίσκων και η συμμετοχή των μελών του πληρώματος σε toolbox talks πριν από την εκτέλεση εργασιών. Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τυχόν απότομες κινήσεις του πλοίου και οι περιορισμοί του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Στις περιπτώσεις που αφορούν τον καθαρισμό αμπαριών, το πλήρωμα δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει εργασίες οι οποίες μπορούν να τους θέσουν σε κίνδυνο, λόγω της πίεσης που δέχεται το πλοίο από την αγορά και τα ταξίδια που εκτελεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:

    • Οι εργασίες σε ύψη θα πρέπει να συνοδεύονται από τις ανάλογες εκτιμήσεις κινδύνου (Risk Assessments) και τις άδειες εκτέλεσης εργασιών (Work Permit) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εταιρείας.
    • Η ασφάλεια του πληρώματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα συγκριτικά με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις του πλοίου.
    • Κατά τη διάρκεια εργασιών σε ύψος, τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να φορούν την κατάλληλη ζώνη ασφαλείας, σωστά τοποθετημένη, καθώς και τον απαιτούμενο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.
    • Εάν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος έχει αμφιβολίες για την εργασία που εκτελεί, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και να εκτιμήσει τις συνθήκες που επικρατούν.
    • Τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να εκπαιδεύονται συχνά σχετικά με την τήρηση των μέτρων που συναποφασίζονται και συμφωνούνται και η επικοινωνία μεταξύ τους να γίνεται με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.