Χρόνια πολλά στους ναυτικούς όλου του κόσμου!

0

Η Ημέρα των Ναυτικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου. Θεσπίστηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας.

Η σημασία της υποστήριξης των ναυτικών είναι υψίστης σημασίας, αν αναλογιστούμε τους αμέτρητους λόγους που οφείλουμε να τους ευχαριστούμε καθημερινά. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο διεθνές εμπόριο, το οποίο πραγματοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των ναυτικών και γενικότερα της ναυτιλιακής κοινότητας. Επιπλέον, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί στην καθημερινότητα τους, από πειρατικές επιθέσεις έως θέματα υγείας που πιθανόν να παρουσιαστούν ενώ βρίσκονται στην μέση του ωκεανού.

Ίσως μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο επάγγελμα του ναυτικού είναι η απόσταση από τα αγαπημένα του πρόσωπα, την ώρα που ασκεί τα καθήκοντά του στη θάλασσα. Οι δυσκολίες αυτές ωστόσο αντισταθμίζονται από το πάθος των ναυτικών για το θαλασσινό στοιχείο και τις εμπειρίες που αποκτούν από τους ωκεανούς του κόσμου.

Υπό το πρίσμα των δυσμενών συνθηκών λόγω Covid-19, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization) συνεχίζει να πιέζει τις κυβερνήσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης των ναυτικών.

Τα κύρια σημεία εστίασης είναι η ασφάλεια, η δίκαιη μεταχείριση, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η συνεχής εκπαίδευση. Με σύνθημα το “Fair Future for Seafarers”, η εκστρατεία του 2021 απευθύνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα ερωτηματολόγιο στους ναυτικούς, με ερωτήσεις όπως: Ποιος τομέας χρειάζεται βελτίωση για ένα πιο δίκαιο μέλλον; Πώς επιδρά η πανδημία στο μέλλον της ναυτιλίας; Ως ναυτικός αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για την κλιματική αλλαγή; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν βρεθείτε σε ανάγκη εν πλω; Αισθάνεστε επαρκώς εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις στο μέλλον; Πιστεύετε ότι στον ναυτιλιακό τομέα ενθαρρύνεται η διαφορετικότητα;

Τέλος, η Isalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εύχονται στους θαλασσινούς συνανθρώπους μας γαλήνιες θάλασσες, υγεία στους ίδιους και τις οικογένειές τους και καλή αντάμωση στην πατρίδα!

Χρόνια Πολλά!