28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (World Day for Safety and Health at Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου. Θεσπίστηκε το 2003 από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), με σκοπό να τονίσει τη σπουδαιότητα της πρόληψης των ατυχημάτων και των ασθενειών στην εργασία.

Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τα εργοστάσια και τα ορυχεία του 19ου αιώνα μέχρι τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα «έξυπνα εργοστάσια» των καινοτόμων τεχνολογιών της σημερινής εποχής, το αίτημα για εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας διαρκώς επιστρέφει.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας χρησιμοποιεί αυτή την ημέρα για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών στους χώρους εργασίας και για τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι υπηρεσίες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία έχει ιδιαίτερη αξία για τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς αδιαμφισβήτητα πρόκειται για έναν κλάδο με πολλές ιδιαιτερότητες, στον οποίο η τήρηση των μέτρων ασφαλείας εν πλω αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η δημοσιογραφική ομάδα της Isalos.net έχει δημιουργήσει ειδική αρθρογραφική ενότητα, στην οποία και παρουσιάζονται ενδιαφέροντα άρθρα, βέλτιστες πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια εν πλω.

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική ενότητα εδώ.