Ένδοξες σελίδες ιστορίας, γραμμένες στις ελληνικές θάλασσες

0

Σύσσωμη η Ελλάδα πολέμησε κατά του τουρκικού ζυγού και οι καραβοκύρηδες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτόν τον άνισο αγώνα, που δικαίωσε τη φιλοπατρία, την ανδρεία και το υψηλό φρόνημά τους. Μεγάλος αριθμός πλοίων διατέθηκε για τους σκοπούς της επανάστασης, προερχόμενος από τους ιστορικούς ναυτότοπους του Αιγαίου και κυρίως από την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Ψαρά και το Γαλαξίδι.

Παρότι η ιστορία του στόλου του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους αρχίζει το 1828, με κυβερνήτη της ελεύθερης πλέον Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια, το αίσθημα συσπείρωσης στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά με την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα οι Έλληνες νικήθηκαν αρκετές φορές στη ξηρά, αλλά σχεδόν ποτέ στη θάλασσα. Οι ατρόμητοι μπουρλοτιέρηδες με τα πυρπολικά τους ανέτρεψαν τη λογική της υπεροπλίας και των αριθμών, προξενώντας βαρύτατες απώλειες στα τουρκικά πλοία που προσπαθούσαν να επέμβουν στα μέτωπα της Επανάστασης. Το 1832 ο πολεμικός στόλος περιλάμβανε μια κορβέτα, μία γαβάρα, τρία μπρίκια, έξι γολέτες, δύο κανονιοφόρους, δύο ατμόπλοια και μερικά ακόμη μικρά κότερα.

Η ναυπήγηση νέων πλοίων ξεκίνησε στον ναύσταθμο του Πόρου και οι υποψήφιοι αξιωματικοί λάμβαναν την απαραίτητη εκπαίδευση. Η πρώτη ναυτική σχολή ιδρύθηκε το 1846 πάνω στην κορβέτα «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ» και διευθυντής της ορίστηκε ο Λ. Παλάσκας. Το 1855 παραγγέλθηκαν τα πρώτα σιδερένια ελικοκίνητα πλοία από την Αγγλία, οι ατμοημιολίες «ΠΑΝΟΠΗ», «ΠΛΗΞΑΥΡΑ», «ΑΦΡΟΕΣΣΑ» και «ΣΦΕΝΔΟΝΗ». Κατά την πρωθυπουργία του Χ. Τρικούπη, το 1889, ο στόλος ενισχύθηκε περαιτέρω με την παραγγελία των θωρηκτών «ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΨΑΡΑ».

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το «παρών» στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην αντιστασιακή δράση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στην προσπάθεια αναχαίτισης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στην κρίση των Ιμίων.

Επιστρέφοντας στο μήνυμα της ημέρας, ας τιμήσουμε τους αγωνιστές του ’21, παράδειγμα για τους νεότερους, που συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι αριθμοί είναι ήσσονος σημασίας, όταν μιλά η ψυχή, ειδικά σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι θετική σκέψη και κουράγιο.

Με την προσδοκία η 200ή επέτειος της ελληνικής επανάστασης και το μήνυμα που μεταφέρει στη σύγχρονη Ελλάδα να συνεχίσει να εμπνέει, ας κρατήσουμε ως ιερό κειμήλιο και παρακαταθήκη τη λέξη «ελευθερία».

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τίμησε την διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.