Εκπαίδευση: Η απόλυτη προτεραιότητα για την ασφάλεια της ζωής εν πλω

0
Του Μιχάλη Χατζημανώλη, DPA/CSO της Orpheus Marine Transport Corp.

Του Μιχάλη Χατζημανώλη, DPA/CSO της Orpheus Marine Transport Corp.

Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα ήταν και θα είναι πάντα μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ναυτικής βιομηχανίας.Οι περισσότεροι κανονισμοί που διέπουν τη βιομηχανία μας σήμερα έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί μετά από μεγάλες απώλειες, είτε αυτές αφορούν ανθρώπινες ζωές είτε καταστροφές του περιβάλλοντος, που επίσης επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση εξοπλισμού προσωπικής προστασίας (ΡΡΕ) έγινε από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αποφυγή ατυχημάτων.Παρότι οι εμπορικές/οικονομικές αντιξοότητες της εποχής μας πολλές φορές μάς αναγκάζουν να σκεφτόμαστε τη σωστή διαχείριση των εξόδων μας, η προσπάθειά μας να μην επιβαρύνουμε την ποιότητα αυτών των εργαλείων, υπέρ της οικονομίας, είναι καθημερινό μέλημά μας, και θέλω να πιστεύω πως αυτή η συνεχής προσπάθειά μας έχει αντίκρισμα.

Όμως, τι σημασία έχει αν έχουμε προμηθεύσει το πλοίο με ακριβά και ποιοτικά ζευγάρια γυαλιών προστασίας (googles) και ο μηχανικός του πλοίου δεν τα φοράει όταν χρησιμοποιεί τον τόρνο στο μηχανοστάσιο, επειδή δεν τα έχει συνηθίσει και τον ενοχλούν; Τι και αν το πλοίο διαθέτει πολύ καλές ζώνες ασφαλείας, αλλά ο ναύτης που σκαρφαλώνει ψηλά να βάψει, για διευκόλυνση ή από άγνοια, την αφήνει χωρίς να τη σιγουρέψει σε ένα σταθερό σημείο;Γι’ αυτό, δεν αρκούμαστε μόνο στην παροχή των σωστών εργαλείων και στις σωστές οδηγίες που θέλουμε να δίνουμε στα πληρώματά μας ως προς τη χρήση του εξοπλισμού προσωπικής προστασίας. Συνεχίζουμε με μια σειρά από άλλες ενέργειες, που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση των πρακτικών και στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία μας.

Η σωστή και επαρκής εκπαίδευση των πληρωμάτων από πολύ νωρίς, από τις τάξεις των δοκίμων αξιωματικών, σε συνεννόηση με τους manning agents με τους οποίους συνεργαζόμαστε, θεωρούμε ότι είναι σημαντικότατη. Η συνεχής εκπαίδευση των πληρωμάτων, τόσο μέσα στο πλοίο, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των ανθρώπων του γραφείου σε αυτά, αλλά και όταν τα πληρώματα επιστρέφουν στις πατρίδες τους για να ξεκουραστούν, είναι μια καθημερινή και χωρίς διακοπή προσπάθεια.

Επιπλέον, η ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ατυχήματα και η κοινοποίησή τους στα πλοία του στόλου μας και στους manning agents νομίζουμε ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία.

Γνωρίζουμε καλά ότι μικρά ατυχήματα, ή και μεγαλύτερα, θα συμβαίνουν. Αλλά πιστεύουμε πως δεν αρκεί μόνο η σωστή χρήση του απαραίτητου και σημαντικού εξοπλισμού προσωπικής προστασίας για να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν. Το σημαντικό είναι η συνεχής βελτίωση της κουλτούρας που έχει το ανθρώπινο δυναμικό των πλοίων ως προς την ασφάλεια. Η γνώση που πηγάζει από τη σωστή εκπαίδευση, την εμπειρία και την ορθή πρακτική είναι αυτή που κάνει τη χρήση του εξοπλισμού σημαντική και χρήσιμη.

Αυτή είναι η σπουδαιότερη επένδυση που οφείλουμε να κάνουμε.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, τεύχος Δεκεμβρίου 2020, σελίδα 126