Πληθαίνουν τα εγχειρήματα για εναλλακτικές τεχνολογίες πρόωσης πλοίων

0

Πρόσφατα, ο ιαπωνικός κολοσσός Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο σημαντικό εγχείρημα «Wind Hunter Project», κατά τη διάρκεια του οποίου πλήθος εταιρειών και ινστιτούτων του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού χώρου θα συνεργαστούν με σκοπό τη μελέτη και την εκμετάλλευση του υδρογόνου και της αιολικής ενέργειας στον ναυτιλιακό τομέα.

Κατά την υλοποίηση του καινοτόμου «Wind Hunter Project» θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν: α) τεχνολογίες πρόωσης μέσω της εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας, β) τεχνολογίες με τις οποίες πραγματοποιείται μετατροπή της αιολικής ενέργειας και αξιοποίησή της για την παραγωγή υδρογόνου.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι παρακάτω εταιρείες και φορείς: Ouchi Ocean Consultant, Inc., National Maritime Research Institute (NMRI), Port and Aviation Technology (MPAT), Smart Design Co., Ltd., Graduate School of Frontier Sciences ‒ University of Tokyo, West Japan Fluid Engineering Laboratory Co., Ltd., ClassNK.

Η εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines διεξάγει ταυτόχρονα έρευνα, στο πλαίσιο του εταιρικού της εγχειρήματος «Wind Challenger Project», για την ανάπτυξη συστημάτων αιολικής πρόωσης. Μάλιστα οι συγκεκριμένες εφαρμογές σε πλοία μελετώνται παράλληλα με την εφαρμογή κυψελών υδρογόνου (Hydrogen fuel cells), στις οποίες το υδρογόνο παράγεται από διατάξεις ηλεκτρολυτών (Electrolyzer) που τροφοδοτούνται από στρόβιλο παραγωγής ενέργειας (Power generation turbine).

Στο πρώτο στάδιο του «Wind Challenger Project», οι εν λόγω τεχνολογίες θα εφαρμοστούν σε ένα yacht, με στόχο τη μελέτη της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων τεχνολογιών και στη συνέχεια την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των επιμέρους συστημάτων.

Wind Challenger Project – Διάταξη των μηχανολογικών συστημάτων

Wind Challenger Project – Διάταξη των μηχανολογικών συστημάτων

Οι ξεχωριστές διαθέσιμες τεχνολογίες θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικές ταχύτητες πλεύσης ανεξαρτήτως των θαλάσσιων και καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MOL, το εγχείρημα αποσκοπεί στον πλήρη περιορισμό GHG αέριων ρύπων κατά τη λειτουργία των πλοίων.

Φώτο: www.mol.co.jp