5 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη Θαλάσσια Ρύπανση από πλαστικό

0

Η καταπολέμηση της ρύπανσης του πλανήτη από τα πλαστικά πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης μάσκας μίας χρήσης, γαντιών και λοιπού προστατευτικού εξοπλισμού.

Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μείωσης, ακόμη και εξάλειψης της ποσότητας των πλαστικών αντικειμένων που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Παρακάτω τα Ηνωμένα Έθνη παραθέτουν πέντε αλήθειες που ίσως δε γνωρίζαμε για τις μάσκες μιας χρήσης και τον αντίκτυπό τους στο θαλάσσιο και όχι μόνο περιβάλλον:

1) Η ρύπανση οφείλεται στην απότομη και τεράστια αύξηση των πωλήσεων της μάσκας

Η προώθηση της χρήσης μάσκας ως ένας τρόπος επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει οδηγήσει τελικά σε μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής της.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του και φωτογραφίες του διεθνή Τύπου όπου δύτες περισυλλέγουν πλαστικά από τους ωκεανούς, αποτελούν ένα είδος αφύπνισης για τη διεθνή κοινότητα υπενθυμίζοντας παράλληλα τη συλλογική αλλά και την ατομική ευθύνη για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

2) Το 75% των αποβλήτων που σχετίζονται με την πανδημία πρόκειται να καταλήξουν σε χωματερές ή στην θάλασσα

Εάν μπορούμε να θεωρήσουμε αξιόπιστο δείκτη τα ιστορικά δεδομένα, αναμένεται ότι περίπου το 75% των αποβλήτων που σχετίζονται με την πανδημία πρόκειται να καταλήξουν σε χωματερές ή στην θάλασσα. Επίσης τομείς της γαλάζιας οικονομίας όπως ο τουρισμός ή η αλιεία αντιμετωπίζουν επίσης σφοδρό οικονομικό πλήγμα, με τις απώλειες να ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στις πιθανές συνέπειες περιλαμβάνονται κίνδυνοι δημόσιας υγείας εξαιτίας των μολυσμένων χρησιμοποιημένων μασκών ή την καύση αυτών με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξινών στο περιβάλλον και τη δευτερογενή μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο.

3) Οι υπάρχουσες λύσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη ρύπανση από τα πλαστικά κατά 80%

Η μελέτη “Breaking the Plastic Wave: A Comprehensive Assessment of Pathways Towards Stopping Ocean Plastic Pollution”, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής του UNEP Inger Andersen, εκτιμά ότι η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στον ωκεανό θα τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια από τους 11 εκατ. τόνους στους 29 εκατ. τόνους. Ωστόσο, με την εισαγωγή νέων πρωτοβουλιών, την αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα και στις υπάρχουσες νομοθεσίες που διέπουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος, είναι εφικτό να εξαλειφθεί έως και κατά 80% η πλαστική ρύπανση.

4)Η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη

Η UNCTAD καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της ρύπανσης και στο πλαίσιο αυτό η σύμπραξη και η συνεργασία χωρών είναι ζωτικής σημασίας.

5) Η προώθηση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς τον πλανήτη, είναι απαραίτητη

Μια σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε διακρατικό επίπεδο για την Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και για την καινοτομία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του ζητήματος Η UNCTAD παροτρύνει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν μη τοξικές ή εύκολα ανακυκλώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως φυσικές ίνες, φλοιούς ρυζιού και φυσικό καουτσούκ. Καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν τους κύριους προμηθευτές πλαστικών υποκατάστατων, η «μεταπήδηση» σε φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις ίσως δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.