Πώς θα αντιμετωπίσει η ναυτιλία τον Covid-19

0

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις επιπτώσεις αυτού στην παγκόσμια ναυτιλία, με το International Chamber of Shipping να εκδίδει πρόσφατα έναν νέο οδηγό για την αντιμετώπισή του.

Ο 22 σελίδων οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και την International Maritime Health Association (IMHA).

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται, μεγάλη προσοχή δίνεται στους περιορισμούς εισόδου πλοίων στα λιμάνια, στη σωστή πρόληψη των ναυτικών προκειμένου να μην προσβληθούν από τον ιό, καθώς επίσης και σε ένα σχέδιο διαχείρισης της όλης κατάστασης.

Παράλληλα, σημαντική καθίσταται η αντίδραση και η αντιμετώπιση σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός βρεθεί θετικός στον ιό. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον γ.γ. του ΙΜΟ, Kitack Lim, ο γ.γ. του ICS, Guy Platten, ανέφερε τα εξής: «Το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο για τον Covid-19 δημιουργεί την ανάγκη όλες οι βιομηχανίες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και αναγνωρίζει την ευθύνη της για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού θέματος υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τροχοί του παγκόσμιου εμπορίου θα συνεχίσουν να γυρίζουν».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο εν λόγω οδηγός είναι σχεδιασμένος ώστε να παρέχει συμβουλές πρόληψης, περιορισμού και αντιμετώπισης του ιού στα πλοία όλων των τύπων, τα οποία πραγματοποιούν πλόες στα διεθνή ύδατα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά