25η Μαρτίου: Ημέρα μνήμης και τιμής των ηρώων του έθνους μας

0

Το μήνυμα του ’21 είναι διαχρονικό: Ελευθερία, ομοψυχία, αυτοθυσία, συνεργασία για το γενικό καλό, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Και δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αλλά όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Αποφασισμένοι να αποτινάξουν την σκλαβιά, με δύναμη ψυχής, οι Έλληνες μπήκαν σε μια άνιση μάχη, με πολλές απώλειες, αλλά βγήκαν νικητές. Σε ξηρά και σε θάλασσα αγωνίστηκαν με γενναιότητα, θάρρος, αρετή και τόλμη. Οι ναυτικοί της εποχής, ασκημένοι στην αντιμετώπιση των πειρατών και στην μεταφορά εμπορευμάτων στη Μεσόγειο, έπληξαν με τα ευέλικτα πυρπολικά τους σε καίρια σημεία τον οθωμανικό στόλο. Στην Τένεδο, τις Σπέτσες, τη Σάμο, την Πάτρα, τη Μεθώνη, στον Καφηρέα, στον Κάβο-Μπαμπά, την Ερεσό, τον κόλπο του Γέροντα, την Αστυπάλαια και την Άνδρο, έγιναν ναυμαχίες ιστορικής σημασίας, αναδεικνύοντας σε ήρωες όσους με αυταπάρνηση τίμησαν τη λέξη «πατρίδα».

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου είναι διαφορετικός.

Οι συνθήκες επιβάλλουν ματαίωση των παρελάσεων και απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων. Μπορεί να επικρατεί ανησυχία και φόβος, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία του ’21 υπό το πρίσμα της υποχώρησης του «εγώ» μπροστά στην αξία του «εμείς».

Στο πλοίο τα πράγματα δεν διαφέρουν: Κάποιοι ναυτικοί περιμένουν με αβεβαιότητα την επιστροφή στην πατρίδα, αφού πολλά αεροδρόμια έχουν κλείσει. Επιπλέον, πάνω στο πλοίο ίσως υπάρχουν περιορισμοί πρωτόγνωροι, στους οποίους το πλήρωμα πρέπει να προσαρμοστεί, πάντα με γνώμονα το καθήκον. Στις στιγμές της απομόνωσης, όταν το πατροπαράδοτο γεύμα της ημέρας έχει ολοκληρωθεί και οι ευχές -με ιδιαίτερο «βάρος» φέτος- έχουν καταλαγιάσει, η καμπίνα γίνεται χώρος ενδοσκόπησης, επαναπροσδιορισμού των αξιών, των ιδανικών και των αγαθών που συχνά θεωρούνται δεδομένα. Το ζητούμενο είναι θετική σκέψη και κουράγιο. Και θα τα βρούμε για να βγούμε «νικητές», ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Σε όλους εσάς τους ναυτικούς, που, όντας μακριά, αγωνιάτε για τους δικούς σας ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς, που σας λείπει το σπίτι και η οικογένεια, ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!

Χρόνια πολλά!

Φωτό: M. TΑΜΠΟΥΡΑΣ