10 απλά πράγματα που φτιάχνουν την ημέρα του ναυτικού

0

Το επάγγελμα του ναυτικού απαιτεί σκληρή και πολλές φορές απαιτητική εργασία, με αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες, ωστόσο η ηθική, πνευματική και οικονομική ανταμοιβή για την προσπάθεια και την αφοσίωση στο επάγγελμα παρακινεί πολλούς νέους να συνεχίσουν το ιστορικό επάγγελμα των προγόνων μας.

Για τους «στεριανούς» η ζωή στη θάλασσα μπορεί να φαντάζει γεμάτη προκλήσεις, ενδιαφέροντα, νέες εικόνες και ανεβασμένη αδρεναλίνη.

Τι όμως πραγματικά χρειάζονται οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν για να νιώθουν ικανοποιημένοι στην καθημερινότητά τους;

  • Πρώτα απ’ όλα, το διαδίκτυο. Απαραίτητο «εφόδιο» όλων των ναυτικών ανεξαιρέτως, το ίντερνετ βοηθά στην ψυχαγωγία, στην επικοινωνία αλλά και στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων. Ας σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι για τους ναυτικούς που βρίσκονται στη μέση του Ατλαντικού και λαχταρούν να δουν τους αγαπημένους τους στο skype ή να πάρουν ένα email από φίλους.
  • Το δορυφορικό τηλέφωνο, προτιμάται μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Ο παλιός, καλός, γνώριμος τρόπος επικοινωνίας είναι ο συνδετικός κρίκος με την οικογένεια για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.
  • Χώρος αναψυχής, μέσα σε ένα πλοίο. Η κοινωνικοποίηση είναι ένα κομμάτι θεμελιώδους σημασίας για την ψυχική υγεία του ναυτικού. Δυο λόγια με έναν συνάδελφο, μια ταινία ή ένα ενδιαφέρον αθλητικό γεγονός ή ένα επιτραπέζιο, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και δημιουργούν κλίμα συντροφικότητας.
  • Γιορτές και επέτειοι: Αφορμή για μια μικρή, φιλική συγκέντρωση. Είτε είναι Χριστούγεννα, είτε τα γενέθλια του πλοιάρχου, είτε μια ευχάριστη είδηση από την πατρίδα, πρέπει να μεταφράζονται σε χαλαρή ατμόσφαιρα, γέλιο και μουσική και να βγάζουν τον ναυτικό από τη ρουτίνα.
  • Μετά από μια γεμάτη ημέρα και με ένα ιδιόμορφο εργασιακό ωράριο λόγω βάρδιας, ο οργανισμός χρειάζεται έναν καλό ύπνο. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα ικανοποιητικές: πότε η θαλασσοταραχή, πότε η ελλιπής ηχομόνωση, πότε μια έκτακτη ανάγκη, κρατούν τους ναυτικούς «στο πόδι». Ένας χώρος καθαρός, τακτοποιημένος, με άνετο κρεβάτι παίζουν τον δικό τους καίριο ρόλο στην ανάπαυση.
  • Η αναγνώριση της προσπάθειας είναι πάντα ένα συν στην ψυχολογία. Με άλλα λόγια, «είμαστε συνάδελφοι, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωποι». Ένας καλός λόγος, λίγες κουβέντες εκτίμησης, μια χειρονομία επιβράβευσης , χωρίς περιττά σχόλια, επιδρούν θετικά και δίνουν έναυσμα για πιο αποτελεσματική εργασία.
  • Όλοι μας γνωρίζουμε τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης. Οι ναυτικοί έχουν τη δυνατότητα κάνοντας γυμναστική στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου να ενδυναμώνουν το σώμα τους και την ψυχική τους υγεία.
  • Για πολλούς το διάβασμα είναι κάτι αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Ένα μυθιστόρημα ή ακόμα και ένα περιοδικό σταυρόλεξων και γρίφων, βοηθά τους ναυτικούς να χαλαρώνουν και να περνούν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες τους.
  • Απολαβές: Κανείς δεν μπορεί να εργάζεται μόνο για την ηθική ικανοποίηση, συνεπώς οι καλές και κυρίως δίκαιες αποδοχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και τονώνουν το δεσμό μεταξύ ναυτικού και εταιρείας.
  • Κλείνοντας, ας δούμε το κεφάλαιο «φαγητό». Το φαγητό αποτελεί μία απόλαυση, γι’ αυτό και ο καλός μάγειρας είναι σημαίνον πρόσωπο πάνω στο πλοίο. Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο, σε ένα απλά στρωμένο τραπέζι, φτιάχνει τη διάθεση μετά από μια κουραστική βάρδια.

Φωτό: Marcelo Sayao/ΑΠΕ-ΜΠΕ