Τα απαραίτητα apps για κάθε ναυτικό

0

Το διαδίκτυο είναι αναμφίβολα το «δεξί χέρι» όσων ταξιδεύουν και θέλουν να ενημερωθούν, να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια, να αναζητήσουν αξιόπιστες πληροφορίες ή απλώς να ψυχαγωγηθούν. Εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Skype αποτελούν απαραίτητα εργαλεία του ναυτικού και φυσικά η σύνδεση με το internet παίζει θεμελιώδη ρόλο, όχι μόνο για την επικοινωνία του πλοίου με τη στεριά, αλλά και των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε δωρεάν εφαρμογές που διατίθενται για τους κατόχους Smartphone, εξαιρετικά χρήσιμων στο απαιτητικό επάγγελμα του ναυτικού.

Anti-Shipping Activity Message (ASAM) App
Πρόκειται για εργαλείο που προσφέρει πληροφορίες για την γεωγραφική τοποθεσία, αλλά και ενδεχόμενους κινδύνους, πειρατεία, ληστεία, απαγωγή ενάντια σε πλοία και επιβαίνοντες, σε πραγματικό χρόνο.

Εφαρμογές Πρώτων Βοηθειών
Η εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει ο αμερικανικός και βρετανικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρουν απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών, αλλά και πληροφορίες για επείγοντα περιστατικά, που καλό είναι να γνωρίζουν όλοι μας.

Seafarers’ Rights App
Ένα βοήθημα από την Seafarers’ Rights International (SRI) για όσους αναζητούν λύσεις σε νομικά προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί και εκτός σύνδεσης, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε μόνιμη βάση από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και δεδομένα εξειδικευμένων δικηγόρων επί ναυτιλιακών θεμάτων.

Port State Inspections Pocket Checklists App
Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να γνωρίζουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και οι φορείς εκμετάλλευσης τους όρους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των συμβάσεων των λιμένων και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο κράτησης των πλοίων.

XE currency converter app
Οι εφαρμογές μετατροπών νομισμάτων αποδεικνύονται πολύ βοηθητικές όταν καθημερινά αλλάζει ο τόπος, το νόμισμα, οι ισοτιμίες.

Duolingo
Η εργασία στο πλοίο προϋποθέτει συνεννόηση με ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων και κουλτούρας. Το φράγμα της γλώσσας αποτελεί συχνά μια δύσκολη συνθήκη συνεργασίας, ενώ η χρήση των αγγλικών δεν είναι πάντα δεδομένη. Η εφαρμογή αυτή εκμάθησης ξένων γλωσσών μεταφράζει παράλληλα βασικές λέξεις και φράσεις.

Marine Fire Safety Pocket Checklist
Η εφαρμογή απαριθμεί αντικείμενα, πιστοποιητικά, έγγραφα και προσφέρει συμβουλές, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πλοίο συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμβατικές απαιτήσεις. Οι πληροφορίες είναι ομαδοποιημένες ανά διακεκριμένη περιοχή του πλοίου, έτσι ώστε τα μεμονωμένα μέλη του πληρώματος να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την περιοχή για την οποία είναι υπεύθυνα.

CDC TravWell App
Ο σωστός προγραμματισμός είναι το Α και το Ω ενός ασφαλούς ταξιδιού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν επαγγελματία της θάλασσας. Εδώ θα βρει κανείς πληροφορίες για εμβολιασμούς, θέματα υγείας που χρήζουν προσοχής και επιτρέπει την αποθήκευση στοιχείων που αφορούν ιατρική παρακολούθηση ή φαρμακευτική αγωγή.

ITF Seafarers – Γραμμή Βοήθειας για Ναυτικούς
Η εφαρμογή βοηθά τους ναυτικούς να επικοινωνήσουν με τις επιθεωρήσεις του International Transport Workers’s Federation (ITF) και τις γραμμές βοήθειάς του. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται προέρχονται απευθείας από το κεντρικό σύστημα του ITF και κατά συνέπεια είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένες. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για χρήστες iPhone και Android.

Equasis
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων εμπορικών πλοίων άνω των 100 GT και ναυτιλιακών εταιρειών, η οποία τροφοδοτείται από περισσότερους από 45 διαφορετικούς παρόχους από τον δημόσιο τομέα και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.