Οι γλυκές «θάλασσες» των αλμυρών ωκεανών

0

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Woods Hole Oceanographic Institution εντόπισαν τεράστια αποθέματα φρέσκου νερού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ενός εξερευνητικού πλοίου και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μελέτησαν θαλάσσια περιοχή όπου υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη υπόγειων κοιτασμάτων φρέσκου νερού. Στο παρελθόν, προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν οδηγήσει στην ανακάλυψη φρέσκου νερού. Για πρώτη φορά, όμως, επιχειρήθηκε να εκτιμηθεί η έκταση του κοιτάσματος και να γίνει η χαρτογράφησή του.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, όπου έγινε η δημοσίευση, o συγκεκριμένος υδροφορέας βρίσκεται σε βάθος 183 μέτρων και εκτείνεται για εκατοντάδες μίλια. Επιπλέον, η εγγύτητά του στην ακτή των ΗΠΑ κατευθύνει τους ερευνητές προς το συμπέρασμα ότι τροφοδοτείται από υπόγεια ρεύματα νερού από τη στεριά.

Τα υπόγεια αποθέματα νερού δημιουργήθηκαν με την παρέλευση της Εποχής των Παγετώνων, οπότε το λιώσιμο των πάγων σκέπασε και παγίδευσε το φρέσκο νερό κάτω από τους ωκεανούς. Το συγκεκριμένο νερό έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι σε σχέση με τα χερσαία ύδατα, αλλά η αφαλάτωσή του είναι ευκολότερη και σαφώς οικονομικότερη σε σύγκριση με την αφαλάτωση του νερού των ωκεανών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την έρευνα αντίστοιχων κοιτασμάτων φρέσκου νερού. Η ανακάλυψη αντίστοιχων υδροφορέων θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή νερού σε περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως είναι η Αφρική και η Αυστραλία.