Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Νιάρχου: Μία χρυσή εποχή

0

Τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» ιδρύθηκαν το 1958 από τον Σταύρο Νιάρχο, για την κατασκευή και συντήρηση των πλοίων του, αλλά και τις μετασκευές μεταχειρισμένων πλοίων που αγόραζε.

Σε δύο μόλις χρόνια, ο αριθμός των πλοίων υπό επισκευή (ελληνικών αλλά και ξένων) στον Σκαραμαγκά έφτασε σε ανέλπιστα επίπεδα, βάζοντας ενεργά το ελληνικό ναυπηγείο στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Τα περιοδικό Ναυτικά Χρονικά με την ιστορία του να ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 1931, αφιέρωσε αρκετές σελίδες τη χρυσή δεκαετία του 50’ και 60’ σε δημοσιεύματα που αφορούσαν τα «Ελληνικά Ναυπηγεία». Ένα από αυτά είναι το ακόλουθο που παραθέτει τον πίνακα με την κίνηση στα ναυπηγεία.

Το ενθουσιώδες δημοσίευμα της εποχής εκείνης περιγράφει γλαφυρότατα το γεγονός: «Ο κ. Σταύρος Νιάρχος πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Χάρις εις την ανήσυχον πρωτοβουλίαν του απεκτήσαμεν βιομηχανίαν ναυτικών κατασκευών που δεν έχει τίποτε να ζηλεύση από τας παρομοίας εγκαταστάσεις των ξένων μεγάλων λιμένων. Αι υψιπετέστεραι επιδιώξεις πραγματοποιούνται»!

marechron.eu text

Πράγματι, στην λίστα που αφορά το δίμηνο 15 Αυγούστου – 15 Οκτωβρίου 1960, βλέπουμε 9 πλοία με ελληνική σημαία, 21 με σημαία Λιβερίας, 3 με σημαία Παναμά και Νορβηγίας και 1 με σημαία Αιγύπτου, Ολλανδίας και Αγγλίας.

marechron.eu text

marechron.eu text

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, η εταιρεία βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, έχουν γράψει με ανεξίτηλο μελάνι τη δική τους σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής ναυτιλίας.