Υγεία και Ναυτικοί: Αύξηση κρουσμάτων τυφοειδούς πυρετού

0

Το Κέντρο Παρακολούθησης και Προστασίας της Υγείας (Health Protection Surveillance Center – HPSC) στην Ιρλανδία ανακοίνωσε την αύξηση των ειδοποιήσεων τυφοειδή πυρετού από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις Ιρλανδικές αρχές οι αναφορές που λαμβάνονται για τυφοειδή πυρετό είναι περίπου 9 το χρόνο. Για το 2019 και μέχρι την 38η εβδομάδα, οι ειδοποιήσεις έχουν φτάσει τις 23, εκ των οποίων οι 12 είχαν πρόσφατο ταξίδι στο Πακιστάν. Από αυτές τις 12 μάλιστα, οι 3 αφορούσαν στελέχη XDR του βακτηρίου Salmonella Typhi, δηλαδή στελέχη εξαιρετικά ανθεκτικά σε φάρμακα (extensively drug-resistant – XDR). Τα στελέχη αυτά αναφέρονται για πρώτη φορά στη Ιρλανδία.

Το στέλεχος XDR του Salmonella Typhi (που προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό) είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στις επιλογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση και επομένως την αύξηση του κινδύνου της διεθνούς μετάδοσης.

Παρόμοιες αναφορές XDR τυφοειδή πυρετού σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το Πακιστάν έχουν γίνει και σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Δανία, Ταϊβάν και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Πακιστάν αντιμετωπίζει μία συνεχή αύξηση του XDR S. Typhi από το 2016.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες την ανάγκη εμβολιασμού και των κανόνων υγιεινής πριν κάποιο ταξίδι στο Πακιστάν.