Τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

0

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε για έκτη χρονιά ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το 2019 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index report του κινεζικού πρακτορείου Xinhua σε συνεργασία με το Baltic Exchange.

Στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης, μέσω ενός δείκτη μετράται η επίδοση των μεγαλύτερων στον κόσμο πόλεων αναφορικά με την παροχή των λιμενικών και ναυτιλιακών τους υπηρεσιών.

Ο δείκτης βασίζεται σε ένα πλήθος παραγόντων όπως η διακίνηση φορτίων μέσω λιμένων, η ποιότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το εύρος παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη.

Κατά την διάρκεια των έξι ετών που δημοσιεύεται η έκθεση του Baltic Exchange και της Xinhua έχει καταγραφεί αύξηση των επιδόσεων σε πόλεις της Ασίας και της Μ. Ανατολης, ενώ μειώνονται οι ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν το top 5 των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων. Φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, τα πέντε κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα είναι η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, η Σαγκάη και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τον κ. Lu Su Ling, Head of Baltic Exchange Asia, η Σιγκαπούρη κατέχει στρατηγική θέση ως ναυτιλιακός κόμβος τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ναυτιλία θα συνεχίσει να αποτελεί έναν βασικό τροφοδότη της σιγκαπουριανής οικονομίας, οποτε κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιούνται επενδύσεις στον ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

201907141758407203

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index, η Σιγκαπούρη παρουσιάζει θετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το ship management και τις ναυλομεσιτικές υπηρεσίες, ενώ το Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση φαίνεται να έχει επωφεληθεί από την κινεζική πρωτοβουλία OBOR. Το Λονδίνο, όπως προκύπτει από την έκθεση παρέχει πρώτης τάξεως υπηρεσίες στο shipbroking, στην παροχή νομικών συμβουλών καθώς και στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, ενώ η Σαγκάη και το Ντουμπάι παρουσιάζουν σημάδια σημαντικής ανάπτυξης στον τομέα της ναυτιλίας.

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η Αθήνα βρίσκεται φέτος στην δέκατη θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά