Ποιός είναι ο ρόλος των ναυτασφαλίσεων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία;

0

Oι κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι επιμέρους κατηγορίες ναυτασφαλίσεων αποτέλεσαν το κύριο θέμα της δεύτερης συνάντησης στο πλαίσιο του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, με θέμα «Θαλάσσια Ασφάλιση και Ασφάλιση Φορτίου». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019.

Εισηγητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η Δρ. Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση, Visiting Lecturer του ALBA Graduate Business School, ο κ. Gordon Robertson, Director Greece του North of England P&I Club και ο κ. Βασίλειος Κακαμούκας, Claims Manager του The Britannia Steam Ship Insurance Association Limited.

Η Δρ. Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση, Visiting Lecturer του ALBA Graduate Business School

Η Δρ. Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση, Visiting Lecturer του ALBA Graduate Business School

Στην αρχική της εισήγηση η Δρ. Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση ανέφερε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν νοείται θαλάσσιο μεταφορικό έργο δίχως ασφαλιστική κάλυψη, η οποία ουσιαστικά «μετατοπίζει τους κινδύνους και δεν τους εξαλείφει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, η Δρ. Χριστοδούλου-Βαρότση προχώρησε σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή της θαλάσσιας ασφάλισης, ενώ αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες κατηγορίες ναυτασφαλίσεων: (1) των Ηull & Machinery, οι οποίες αφορούν το σκάφος και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, (2) των P&I Clubs, καλύψεις δηλαδή υποχρεώσεων έναντι τρίτων προσώπων και (3) των Cargo, οι οποίες ουσιαστικά αναφέρονται στις απώλειες φορτίων. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Δρ. Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση, υπογράμμισε ως κυριότερες προκλήσεις για τις ναυτασφαλίσεις τις εμπορικές κυρώσεις, την πειρατεία, τις κυβερνοεπιθέσεις και τα αυτόνομα πλοία. Ιδιαίτερα για τα αυτόνομα πλοία, η Visiting Lecturer του ALBA Graduate Business School, σημείωσε πως δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τους νέους κινδύνους -και ευκαιρίες- και αναλόγως να πράττουν.

Ο κ. Gordon Robertson, Director Greece του North of England P&I Club

Ο κ. Gordon Robertson, Director Greece του North of England P&I Club

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση του κ. Gordon Robertson, ο οποίος εστιάστηκε στον ρόλο των P&I Clubs για τη ναυτιλία. Ο κ. Robertson, αναφερόμενος στα P&I Clubs, σημείωσε ότι είναι συνώνυμα της αμοιβαιότητας, ενώ χαρακτήρισε την P&I ναυτασφάλιση ως «εισιτήριο» για το εμπόριο, καθώς τα πλοία μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα λιμάνια ελεύθερα, λόγω τoυ μεγάλου εύρους ασφαλιστικών καλύψεων έναντι τρίτων (πληρώματα, θαλάσσια ρύπανση, πρόστιμα, προσκρούσεις με άλλα πλοία κ.α.) που προσφέρουν τα Clubs. Παράλληλα ο κ. Robertson συμπλήρωσε ότι με δεδομένη την ασφαλιστική κάλυψη (περίπου $3,1 δις), την οποία τα Clubs προσφέρουν ανά πλοίο, η P&I ναυτασφάλιση προσφέρεται σε χαμηλό κόστος για τους πλοιοκτήτες σε σχέση με άλλους τρόπους ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά το ρόλο των P&I Clubs πέραν των ασφαλίσεων, ο Director Greece του North of England P&I Club τόνισε ότι αυτά είναι επιφορτισμένα με το να ασκούν, μεταξύ άλλων, lobbying στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Βασίλειος Κακαμούκας, Claims Manager του The Britannia Steam Ship Insurance Association Limited.

Ο κ. Βασίλειος Κακαμούκας, Claims Manager του The Britannia Steam Ship Insurance Association Limited.

Η δεύτερη διάλεξη του Κύκλου Θερινού Διαλέξεων της Ιsalos.net ολοκληρώθηκε με τον κ. Βασίλειο Κακαμούκα, ο οποίος παρουσίασε μία πραγματική μελέτη περίπτωσης claim μεσαίας κλίμακας για έναν αλληλασφαλιστικό οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κακαμούκας παρουσίασε ένα περιστατικό το οποίο προκλήθηκε κατά την είσοδο ενός πλοίου σε λιμάνι με σκοπό την εκφόρτωση εμπορευμάτων. Το πλοίο εισήλθε στο λιμάνι με μεγάλη ταχύτητα, έπειτα από οδηγίες του πιλότου, με αποτέλεσμα κατά την προσπάθειά του να προσεγγίσει την προβλήτα πρόσδεσης να συγκρουστεί με άλλο πλοίο αλλά και με την προβλήτα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και ρίψη πολλών εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα. Ο κ. Κακαμούκας συμφώνησε με την άποψη της Δρας Ηλιάνα Χριστοδούλου-Βαρότση ότι εμπόριο και ναυτιλία δεν νοείται χωρίς ασφάλιση, ενώ αναφερόμενος στο επάγγελμα του Claims Manager τόνισε ότι πρόκειται για το «πιο συναρπαστικό στον κόσμο» καθώς επιφυλάσσει κάθε μέρα κάτι καινούργιο, άποψη την οποία λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει και ο κ. Robertson.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Iliana Christodoulou Varotsi – Marine Insurance

pdf-flat

Vasilios Kakamoukas – Case Study

pdf-flat

Gordon Robertson – What is a P&I Club

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Χορηγός του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας:
tototheoMaritimeLanscape

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:
Χορηγοί