Isalos.net: Ποιός ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην ναυτιλία;

0

Η σωματική και ψυχική υγεία των πληρωμάτων, η κουλτούρα ασφάλειας εν πλω, η λειτουργία του Crew Department σε μία ναυτιλιακή εταιρεία αλλά και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη θαλάσσια ρύπανση αποτέλεσαν το κύριο θέμα της πέμπτης συνάντησης στο πλαίσιο του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, με θέμα «Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Ναυτιλία». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019.

IMG_5338

Εισηγητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος, Training Consultant του Cosmos Nautical Training Centre και Mediterranean Maritime Academy, η κ. Αικατερίνη Ξένου, Crew Manager της Alassia Newships Management Inc., ο κ. Αλέξανδρος Κοϊμτζόγλου, R&D Project Manager της VENLYS Maritime Specialasation Services, ο κ. Κώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims) του North of England P&I Club και ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator της HELMEPA.

Ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος, Training Consultant του Cosmos Nautical Training Centre και Mediterranean Maritime Academy

Ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος, Training Consultant του Cosmos Nautical Training Centre και Mediterranean Maritime Academy

Στην αρχική του εισήγηση ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος υπογράμμισε την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην ναυτιλία, τονίζοντας ότι «χωρίς Έλληνες ναυτικούς στα πλοία μας είναι θέμα χρόνου να μην έχουμε και πλοία». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ναυτιλία συνιστά μια «βαριά» βιομηχανία και μέσα σε αυτή το κάθε εμπλεκόμενο μέρος αποτελεί κρίκο μίας επιτυχημένης αλυσίδας, ενώ στάθηκε και στο «θαύμα» της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχετε ένα κοινό μεράκι, μια αγάπη για τη ναυτιλία. Δεν θα επιτύχετε αν δεν το αγαπήσετε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος απευθυνόμενος στους νέους και προσέθεσε ότι «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά στο τέλος της ημέρας θα είστε ευτυχείς με την απόφασή σας να ασχοληθείτε με τη ναυτιλία». Ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ πλοίου και γραφείου, προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κα Αικατερίνη Ξένου, Crew Manager της Alassia Newships Management Inc.

Η κ. Αικατερίνη Ξένου, Crew Manager της Alassia Newships Management Inc.

Η κ. Αικατερίνη Ξένου κατά την παρουσίασή της σημείωσε πως ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κύρια αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων στην ναυτιλία σημειώνοντας την ανάγκη επαρκούς ανάπαυσης και επικοινωνίας των μελών του πληρώματος ενός πλοίου, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το γραφείο. Η κ. Ξένου ανέφερε ότι η ανάπτυξη κουλτούρας ασφάλειας αποτελεί την απάντηση για την πρόληψη αλλά και μείωση των ατυχημάτων. Η κ. Ξένου εστίασε επιπρόσθετα στον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Crew Department μίας ναυτιλιακής εταιρείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την πρόσληψη και εκπαίδευση των ναυτικών, με τη διατήρησή τους αλλά και με την μεταλαμπάδευση της εταιρικής κουλτούρας σε τρίτα μέρη, όπως τους manning agents. Σε ό,τι αφορά τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην βιομηχανία, η Crew Manager της Alassia Newships Management Inc. τόνισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η φύση της εκπαίδευσης θα πρέπει να προσαρμόζεται κατάλληλα και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το σύγχρονο crew management κινείται πλέον προς την κατεύθυνση του ΗR Management.

Ο κ. Αλέξανδρος Κοϊμτζόγλου, R&D Project Manager της VENLYS Maritime Specialasation Services

Ο κ. Αλέξανδρος Κοϊμτζόγλου, R&D Project Manager της VENLYS Maritime Specialasation Services

Από την δική του πλευρά, ο κ. Αλέξανδρος Κοϊμτζόγλου, σημείωσε αρχικά ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είχε μια reactive προσέγγιση απέναντι σε θέματα ασφαλείας σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να προηγηθεί κάποιο ατύχημα προκειμένου να διορθωθούν προηγούμενα λάθη και πρακτικές, μέσω της έκδοσης νέων κανονισμών. Παράλληλα, ο κ. Κοϊμτζόγλου ανέφερε ότι λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις στην ασφάλεια στην ναυτιλία λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, των βελτιώσεων των διαδικασιών (risk assessment) και, κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι «επικεντρωνόμαστε πλέον στο ανθρώπινο στοιχείο και σε μη τεχνικές δεξιότητες». Ο ίδιος κατέληξε ότι το safety culture έρχεται να ενισχύσει όλα τα παραπάνω, καθώς «ουσιαστικά είναι μία φιλοσοφία, η οποία προάγει το safety σε όλες τις διαδικασίες μίας εταιρείας και εμπλέκει όλους τους εργαζομένους».

Ο κ. Κώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims) του North of England P&I Club

Ο κ. Κώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims) του North of England P&I Club

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του κ. Κώστα Κατσουλιέρη, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι ένα σημαντικό ποσοστό τoυ συνολικού κόστους των claims για ένα Club αφορά τον άνθρωπο και δη τα πληρώματα. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στην κόπωση των πληρωμάτων, η οποία επιδρά στην ορθή τους κρίση και στον χρόνο αντίδρασής τους, συμπληρώνοντας ότι οι ώρες ανάπαυσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του ΙLO, MLC και του STCW. Ακόμα ο κ. Κατσουλιέρης τόνισε ότι η άσκηση και η διατροφή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση των ναυτικών, ενώ αναφερόμενος στην ψυχική τους υγεία επεσήμανε ότι τόσο η επικοινωνία όσο και η ξεκούραση αποτελούν «ασπίδα» έναντι του άγχους και της απομόνωσης, που πολλές φορές αυτοί βιώνουν.

Ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator της HELMEPA

Ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator της HELMEPA

Η πέμπτη συνάντηση του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Κώστα Τριανταφύλλου, ο οποίος εστιάστηκε στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε αρχικά ότι «παρά την τεράστια βελτίωση σε θέματα ναυτικής ασφάλειας τα τελευταία 40 χρόνια, το ανθρώπινο λάθος παραμένει η κύρια αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και περιστατικών ρύπανσης». Ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς και προσέθεσε ότι αυτή επηρεάζεται από την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Ο Assistant Executive Coordinator της HELMEPA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ σε ό,τι αφορά την θαλάσσια ρύπανση τόνισε ότι «εάν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς περισσότερα πλαστικά απ’ ότι ψάρια». «Η ναυτιλιακή βιομηχανία οφείλει να εκπληρώνει το μεταφορικό της έργο με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία, ελαχιστοποιώντας το οικολογικό της αποτύπωμα», κατέληξε ο κ. Tριανταφύλλου.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Κατερίνα Ξένου – Crew Department

pdf-flat

Αλέξανδρος Κοϊμτζόγλου – Safety Culture & Human Element

pdf-flat

Κωνσταντίνος Κατσουλιέρης – Fatigue & Mental Health of Crew

pdf-flat

Κώστας Τριανταφύλλου – HELMEPA

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Χορηγός του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας:
tototheoMaritimeLanscape

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:
Χορηγοί