Σπουδαστές ΑΕΝ Πλοιάρχων: Κοινωνιολογικό προφίλ, στόχοι και φιλοδοξίες

0

Η ερευνητική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιεί αναφορικά με το κοινωνιολογικό προφίλ των πρωτοετών σπουδαστών στις ΑΕΝ της χώρας, παρουσίασε πρόσφατα στο Ίδρυμα Ευγενίδου τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας «Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές», ενώ μέρος της έρευνας δημοσιεύτηκε και στο τεύχος Απριλίου 2019 των Ναυτικών Χρονικών.

Οι ερωτηθέντες πρωτοετείς σπουδαστές που βρίσκονταν, κατά τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων ερωτηματολογίων, σε χρονική περίοδο αναζήτησης του πρώτου εκπαιδευτικού τους μπάρκου, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής εταιρείας ως προς τη ναυτολόγησή τους ως δόκιμοι γέφυρας ή μηχανής. Επίσης, για πρώτη φορά και με γνώμονα το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής οικογένειας για την καλύτερη και σφαιρικότερη κατανόηση των τρόπων επικοινωνίας με τις νεότερες γενιές ναυτικών, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των σπουδαστών ως χρηστών στο διαδίκτυο.

Η έρευνα εκπονήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου 2018 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019, με σκοπό τη συμπλήρωση ηλεκτρονικών ή έντυπων ερωτηματολογίων από πρωτοετείς σπουδαστές που δεν έχουν μόνο εγγραφεί στις παραπάνω σχολές, αλλά επιπλέον έχουν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα του πρώτου εξαμήνου.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.044 πρωτοετείς σπουδαστές, εκ των οποίων οι 977 προέρχονται από τις έντεκα δημόσιες ΑΕΝ της χώρας: Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Χίου, Οινουσσών, Ύδρας, Κύμης, Σύρου και Καλύμνου, ενώ οι υπόλοιποι 67 από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στον Πειραιά.

Στην έρευνα των Ναυτικών Χρονικών συμμετείχαν 498 σπουδαστές από τις σχολές Πλοιάρχων των έντεκα δημοσίων ΑΕΝ της Ελλάδας. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 83,53% των σπουδαστών από τις ΑΕΝ Πλοιάρχων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν άνδρες, ενώ το 16,47% γυναίκες.

Φύλο πλοίαρχοι δημόσιες

Το 71,69% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο με βαθμό άνω του 17, το 23,90% με βαθμό μεταξύ 14-16,99 και το 4,42% με βαθμό 10-13,99.

Βαθμός απολυτηρίου λυκείου πλοίαρχοι δημόσιες

Αναφορικά με το κατά πόσο οι γονείς απασχολούνται σε επαγγέλματα συναφή με τη ναυτιλία, το 18,07% των σπουδαστών των δημοσίων ΑΕΝ Πλοιάρχων της Ελλάδας απάντησε θετικά, ενώ το 81,93% των σπουδαστών απάντησε αρνητικά.

Επάγγελμα γονέων συναφές πλοίαρχοι δημόσιες

Σε ό,τι αφορά τον μέσο χρήσης ίντερνετ εβδομαδιαίως, το 31,19% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πάνω από 20 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, το 27,36% μεταξύ 10-20 ώρες/εβδομάδα, το 20,32% από 7-9 ώρες, το 13,48% από 5-6 ώρες/εβδομάδα, το 7,24% από 2-4 ώρες/εβδομάδα και το 0,40% λιγότερο από 1 ώρα/εβδομάδα.

Μέσος όρος χρήσης ίντερνετ πλοίαρχοι δημόσιες

Σε ερώτηση αναφορικά με τον τύπο πλοίου στον οποίον επιθυμούν να ναυτολογηθούν οι σπουδαστές των δημοσίων ΑΕΝ Πλοιάρχων, τα δεξαμενόπλοια αλλά και LNG/LPG carriers προσέλκυσαν, όπως απεικονίζεται και στο παρακάτω γράφημα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ναυτολόγηση σε κάθε τύπο πλοίου πλοίαρχοι δημόσιες

Μπορείτε να βρείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα για τους σπουδαστές των έντεκα δημοσίων ΑΕΝ Πλοιάρχων της Ελλάδας εδώ.

Το pdf της ετήσιας έρευνας των Ναυτικών Χρονικών που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2019 μπορείτε να το βρείτε πατώντας το παρακάτω εικονίδιο.

pdf-flat

 

Χορηγός Ετήσιας Ειδικής Έρευνας:

SQLearn