Ψυχική υγεία: Θέμα ταμπού στη ναυτιλιακή βιομηχανία;

0

Το International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN) τάσσεται υπέρ μιας αυξημένης επαγρύπνησης αναφορικά με την βελτίωση της ψυχικής υγείας των ναυτικών και μιας αλλαγής κουλτούρας στον χώρο της ναυτιλίας προκειμένου να γνωστοποιούνται ζητήματα που αφορούν την ψυχολογία του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα τέσσερα άτομα παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα βιώσει ψυχικές διαταραχές κάποια στιγμή στην ζωή του, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ συχνά τα συμβάντα εκείνα που σχετίζονται με ψυχολογικά ζητήματα σε κάθε περιβάλλον εργασίας.

Από την μεριά τους οι ναυτιλιακές εταιρείες, όπως επισημαίνει η ISWAN, θα πρέπει να στηρίζουν με πρωτοβουλίες την ψυχική υγεία των ναυτικών τους καθώς συνδέεται άρρηκτα με την σωματική τους υγεία.

Το περασμένο έτος το Ναυτικό Επιμελητήριο του Ην. Βασιλείου σε συνεργασία με το RMT και το Nautilus δημοσίευσαν το «Guidelines to Shipping Companies on Mental Health Awareness», στο πλαίσιο του οποίου δίνονται οδηγίες για το πως οι ναυτιλιακές μπορούν να προσελκύσουν τους ναυτικούς με στόχο την προώθηση της ψυχικής τους ανάτασης.

Το σίγουρο είναι ότι τα ψυχολογικής φύσεως προβλήματα, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε άγχος, πίεση και κούραση, δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα ταμπού στη ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον, να μην στιγματίζονται τα άτομα εκείνα που νιώθουν πιεσμένοι ψυχολογικά και να τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν χωρίς να αισθάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ