Ποιά είναι τα πιο κερδοφόρα routes για τα bulk carriers;

0
κ. Άλεξ Πάργας

κ. Άλεξ Πάργας

Του κ. Άλεξ Πάργα, Commercial Manager, Victoria Shipbroking Inc. (Blue Planet Group)

Παραδοσιακά τα πιο ακριβοπληρωμένα routes στην αγορά των bulk carriers είναι τα front-hauls. Πρόκειται για ταξίδια κατά τα οποία τα πλοία φορτώνουν στον Ατλαντικό και εκφορτώνουν στην Ασία, για παράδειγμα στην Ινδία. Πρόκειται για routes τα οποία τα συναντούμε ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία 30 χρόνια στη ναυτιλία.

Υπάρχουν ακόμη τα routes, που ονομάζουμε back-hauls κατά τα οποία τα πλοία φορτώνουν στον Ειρηνικό, στην Ασία και εκφορτώνουν στον Ατλαντικό. Η αλήθεια είναι πως τα back-hauls δεν συναντώνται πλέον συχνά, καθώς οι καταναλωτικές ανάγκες των Ασιατών είναι τόσο μεγάλες που εισάγουν σχεδόν τα πάντα και οι εξαγωγές τους είναι, κυρίως, έτοιμα προϊόντα, που μεταφέρονται με containers.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα trades, κατά τα οποία πλοία -συνήθως μεγαλύτερα από 60.000-70.000 τόνους- πραγματοποιούν μεγάλα ballast ταξίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλοία φεύγουν χωρίς φορτία από την Κίνα ή από την Ιαπωνία, πηγαίνουν στο US Gulf, περνώντας από την Διώρυγα του Παναμά, φορτώνουν και ξαναπηγαίνουν πίσω. Αυτός ειναι και ο λόγος που το Baltic Exchange έχει πλέον βάλει στο Panamax 82 (BPI-82) one route με delivery στην Ασία (Μπουσάν ή Σιγκαπούρη) για να πάει να φορτώσει από το US Gulf ή από την Αργεντινή/Βραζιλία.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια routes/trades, τα οποία τα ονομάζουμε premium markets και τα οποία πληρώνουν ένα premium. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φορτία που πηγαίνουν σε μία χώρα η οποία υπόκειται σε κυρώσεις, όπως για παράδειγμα είναι σήμερα το Ιράν. Πολλές φορές βγαίνουν μεγάλα premium για αυτές τις δουλειές.

Κερδοφόρα routes είναι επίσης τα routes στα οποία το φορτίο χαρακτηρίζεται ως dangerous cargo. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φορτίο ενδέχεται να ανήκει σε ειδικές κατηγορίες επικινδυνότητας για φωτιά ή και για έκρηξη (π.χ. ammonium nitrate) η για liquefaction (π.χ. nickel ore). Επιπλέον δεν είναι λίγες οι φορές όπου το πλοίο πρέπει να πλεύσει σε πάγο, να ακολουθήσει παγοθραυστικά ή να κάνει break τα Institute Warranty Limits, όπου τα premium ασφάλισης ανεβαίνουν.

Ο λόγος που υπάρχουν αυτά τα premiums είναι επειδή πολλοί shipowners δεν διαθέτουν τα πλοία τους για αυτού του είδους τις μεταφορές, οπότε και περιορίζεται η διαθέσιμη προσφορά των πλοίων.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε εταιρεία ακολουθεί την δική της πολιτική αναφορικά με τα ρίσκα που διατίθεται να πάρει στο trading των πλοίων της, καθώς επίσης και στην στρατηγική της για το αν και κατά πόσο θα επιλέξει να ναυλώσει τα πλοία της σε routes που αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί επιμελημένη εκδοχή της ομιλίας του κ. Άλεξ Πάργα, Commercial Manager, Victoria Shipbroking Inc. (Blue Planet Group), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Isalos.net τον Οκτώβριο του 2018 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Φωτo: ΑΠΕ- ΜΠΕ