Μειώνονται οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί παγκοσμίως

0

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των απασχολούμενων ναυτικών φιλιππινέζικης καταγωγής το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Philippine Overseas Employment Agency. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εκτιμάται ότι 387.072 Φιλιππινέζοι ναυτικοί απασχολήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν ο αριθμός αυτός ανερχόταν το 2016 σε 442.820.

Η παραπάνω μείωση έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της United Filipino Seafarers (UFS), κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την χώρα καθώς η μείωση στον αριθμό των Φιλιππινέζων ναυτικών αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της UFS, κ. Nelson Ramirez, η μείωση των ναυτικών Φιλιππινέζικης καταγωγής αντανακλάται στη γενικότερη οικονομική αστάθεια η οποία επηρεάζει με τη σειρά της τη ναυτιλία, αλλά και στην εξάπλωση των πρακτικών διαφθοράς που παρατηρούνται στη Μανίλα, φέρνοντας ο ίδιος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του «ambulance chasing».

To «ambulance chasing» είναι μία περίπτωση απάτης κατά την οποία ένας καταγγέλλων (π.χ. εργαζόμενος) ζητάει αποζημίωση από τους εργοδότες με βάση πλασματικές αξιώσεις τραυματισμού. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποθαρρύνει τους πλοιοκτήτες αλλοδαπής καταγωγής στο να συνεχίζουν να προσλαμβάνουν Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά