Η εξάλειψη της ηπατίτιδας η νέα πρόκληση για τα πληρώματα εν πλω

0

Μετά από ιατρικές μελέτες της κλινικής PEME του UK P&I Club, προκύπτει ότι το 10,1% των περιπτώσεων ναυτικών που κρίνονται «ακατάλληλοι» για ναυτολόγηση μετά από ιατρικές εξετάσεις σχετίζονται με την ηπατίτιδα.

Στη σχετική του ανακοίνωση το UK P&I Club τονίζει ότι με τόσο υψηλά ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των ναυτικών, είναι ζωτικής σημασίας τα πληρώματα να ενημερώνονται για την ηπατίτιδα. Παράλληλα επισημαίνει ότι η καλύτερη γνώση των συμπτωμάτων της νόσου καθώς και των μέτρων πρόληψης και θεραπείας θα επιτρέψουν στα πληρώματα να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα υγιέστερο και ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας.

Τι είναι όμως η ηπατίτιδα; Ουσιαστικά αφορά μια φλεγμονώδη κατάσταση του ήπατος, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε ίνωση ή και καρκίνο του ήπατος ενώ συνήθη συμπτώματα αποτελούν η κόπωση, τα σκούρα ούρα, το κοιλιακό άλγος και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Παράλληλα σημειώνεται ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ιοί ηπατίτιδας: Ο ιός της ηπατίτιδας Α (HAV), ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV), ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV), ιός της ηπατίτιδας D (HDV) και ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV).

Τέλος σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηπατίτιδα ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 1,34 εκατ. ανθρώπων το 2015 ενώ επιπλέον 325 εκατ. άτομα παγκοσμίως υπήρξαν φορείς του ιού B και C κατά το ίδιο διάστημα.