Η σημαία της Λιβερίας εκδίδει μέτρα για τη ναυσιπλοΐα στη θάλασσα της Ν. Κίνας

0

του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Η Ναυτική Αρχή της Λιβερίας εξέδωσε Οδηγό Ναυσιπλοΐας σχετικά με τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ningbo-Zhoushan, με στόχο να ενημερώσει τα πλοία που φέρουν τη λιβεριανή σημαία σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις πλοίων με κινεζικά αλιευτικά πλοία και να εφοδιάσει τους πλοιάρχους με επιπλέον πληροφορίες για την ασφαλή ναυσιπλοΐα όταν βρίσκονται στις πολύ πυκνής κυκλοφορίας περιοχές της Ανατολικής Κίνας Ningbo-Zhoushan.

Οι περισσότερες συγκρούσεις σύμφωνα με τη Λιβεριανή Αρχή, συνέβησαν σχεδόν στο σύνολό τους νύχτα ή υπό περιορισμένη ορατότητα και δεν υπήρχαν στις γέφυρες των πλοίων επιπλέον οπτήρες.

Τα λιμάνια Ningbo and Zhoushan βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Κίνας, λίγο νοτιότερα και σε μικρή απόσταση από τη Σαγκάη, αποτελούν δε τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων παγκοσμίως. Στον αντίποδα, πολλά από τα κινεζικά αλιευτικά δεν φέρουν φώτα, είναι συμπαγείς κατασκευές και σε περίπτωση σύγκρουσης μαζί τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απώλειας ανθρώπινων ζωών και πολύ σοβαρών ζημιών για τα πλοία.

Σε συνεργασία με την Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Safety Administration) της Κίνας, η Λιβεριανή Αρχή επανεξέτασε τα περιστατικά σύγκρουσης, με στόχο την πρόληψη παρόμοιων ατυχημάτων και απώλειας ζωής, εφοδιάζοντας τους πλοιάρχους με κατάλληλες οδηγίες όταν ναυσιπλοούν στην Ανατολική Κίνα, όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αλιευτικών σκαφών.

Συστάσεις από τη Λιβεριανή Αρχή:
• Επιπλέον οπτήρες στις γέφυρες των πλοίων ειδικά τη νύχτα ή σε περιόδους χαμηλής ορατότητας.
• Οι κυβερνήτες των αλιευτικών να σταματήσουν να θεωρούν καλή τύχη τη διασταύρωση με την πλώρη ενός μεγάλου πλοίου.
• Να φυλάσσονται τα πλοία τα οποία ασχολούνται με την αλιεία ακόμα και αν δεν φέρουν τους προβλεπόμενους φανούς.
• Σε περίπτωση σύγκρουσης οι πλοίαρχοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα διάσωσης, να αναφέρουν αμέσως το περιστατικό στην τοπική αρχή της Κίνας και στο κράτος σημαίας.

Η σημαία της Λιβερίας δικαίως ανησυχεί για τα περιστατικά σύγκρουσης, αλλά όσο οι Κινέζοι ψαράδες παραμένουν ανεκπαίδευτοι σχετικά με τη διεθνή νομοθεσία είναι αδύνατο να διαμορφώσουν μια κουλτούρα ασφάλειας (safety culture) και ως αποτέλεσμα αυτής της κουλτούρας να μειωθούν τα θαλάσσια ατυχήματα με κινεζικά αλιευτικά.

Τέλος η Κινεζική Ναυτιλιακή Αρχή Ασφαλείας (MSA) πρώτα πρέπει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των πληρωμάτων κινεζικών αλιευτικών ώστε να εφαρμόζουν τους Κανόνες Αποφυγής Σύγκρουσης, να μην αλιεύουν μέσα στους Διαύλους Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας και να μην «κροσάρουν» τις πλώρες των πλοίων για καλή τύχη.