Την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων επισκέφθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

0

Επίσκεψη στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, στο Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας και στο Δημαρχείο Κεφαλλονιάς πραγματοποίησε την Κυριακή, 28 Μαΐου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ιθάκη και Κεφαλλονιά.

Τον κ. Κουρουμπλή υποδέχθηκαν ο διοικητής της Σχολής Πλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο Διευθυντής Σχολής καθηγητής ναυτικών μαθημάτων Διονύσιος Ρασσιάς, στελέχη και καθηγητές της Σχολής. Τον συνόδευαν επίσης η βουλευτής Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η Λιμενάρχης Κεφαλληνίας Παναγιώτα Κολοβού και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος.

ΑΕΝ2

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για το ιστορικό της Ακαδημίας, για την πρόσφατα ολοκληρωθείσα ανακαίνιση με δαπάνες του Ιδρύματος Ευγενίδου, για την προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ σύγχρονου τεχνικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και για προβλήματα της Σχολής, τα οποία άλλωστε είναι κοινά για όλες τις Ακαδημίες.

ΑΕΝ 4-1

Ενδεικτικά, τέθηκε το θέμα της σίτισης των σπουδαστών, η ανάγκη πρόσληψης μόνιμων ναυτοδασκάλων, προβλήματα των ωρομισθίων καθηγητών όπως η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στις ΑΕΝ στο Υπουργείο παιδείας, η υποστελέχωση με διοικητικό προσωπικό.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξή του είναι η αναβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, η προσέλκυση περισσότερων νέων στο ναυτικό επάγγελμα, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν στο προσεχές μέλλον οι ανάγκες σε αξιωματικούς της ελληνικής ναυτιλίας, η εξάλειψη των αιτιών διαρροών των Σχολών από μερίδα σπουδαστών. Αναφέρθηκε επίσης ότι ήδη έχει γίνει μικρός αριθμός προσλήψεων μονίμων ναυτοδασκάλων καθηγητών με προοπτική σταδιακής πρόσληψης περισσότερων καθηγητών, ενώ δεσμεύτηκε ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχει λυθεί οριστικά το θέμα της δωρεάν σίτισης των σπουδαστών. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός έκανε δυο σημαντικές επισημάνσεις: την ανάγκη οι φοιτητές να εκπαιδεύονται και στο ομαδικό πνεύμα και τη συλλογικότητα, καθώς μέσα στο πλοίο γίνονται επικεφαλής μιας ομάδας, μιας μικρής οικογένειας που απαιτεί συνεργασία, καθώς επίσης την ανάγκη αποφοίτησης με τέλεια γνώση της Αγγλικής γλώσσας και όχι μόνο στην ναυτική ορολογία.

ΑΕΝ6

Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός συνομίλησε με σπουδαστές της ΑΕΝ στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο της Σχολής, όπου αρχικά αφού του απονεμήθηκε ο θυρεός της Ακαδημίας, άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές από τον πρόεδρο του συλλόγου τους τεταρτοετή σπουδαστή Παναγιώτη Κουλούρη, ο οποίος του επέδωσε και σχετικό έγγραφο υπόμνημα. Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε τη δέσμευση καταρχάς για την επίλυση του θέματος της δωρεάν σίτισης από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, για δε τα λοιπά προβλήματα επεσήμανε ότι έχουν συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή εργασίας που είχε συσταθεί προ ενός έτους περίπου, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες της και επίκειται η λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπισή τους.

ΑΕΝ3

ΑΕΝ5