Τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αιθανίου παρέδωσε η Samsung

0

Η ινδική Reliance Industries γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες την παράδοση των δύο μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αιθανίου στον κόσμο: πρόκειται για τα «Ethane Crystal» και «Ethane Emerald», χωρητικότητας 87.000 κ.μ. το καθένα, τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Samsung, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει τη ναυπήγηση τεσσάρων ακόμα πλοίων.

Μέχρι πρότινος, τα αντίστοιχα δεξαμενόπλοια είχαν χωρητικότητα περίπου 22.000 κ.μ., ενώ η Lloyd’s τα κατέταξε ήδη σε νέα κατηγορία VLEC (Very Large Ethane Carrier).

Τα δύο πλοία θα εκμεταλλεύεται η ιαπωνική MOL για λογαριασμό της Reliance Industries, ενώ προβλέπεται να μεταφέρουν υγροποιημένο αιθάνιο από το Χιούστον των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της ινδικής εταιρείας πετροχημικών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι το αιθάνιο παράγεται στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής Enterprise στο Mont Belvieu του Τέξας, μεταφέρεται μέσω αγωγών στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και από εκεί στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της Reliance.

Η παραγωγή αιθανίου στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 6.000.000 τόνους και είναι μεγαλύτερη από την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα οι υπερβάλουσες ποσότητες να εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη, από τις αμερικανικές Sunoco, Enterprise και την ινδική Reliance.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αιθανίου παρέδωσε η Samsung», Ναυτικά Χρονικά,Δεκέμβριος 2016, 64