Το βραβείο γενναιότητας σε Iνδή καπετάνισσα

0

H Ινδή πλοίαρχος ενός πετρελαιοφόρου παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο το βραβείο γενναιότητας, την υψηλότερη διάκριση του διεθνούς οργανισμού για έναν εν ενεργεία ναυτικό. Η πλοίαρχος Radhika Menon δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  «απλά έκανε τη δουλειά της», αναφερόμενη στη διάσωση επτά αλιέων από το υπό βύθιση αλιευτικό τους σκάφος, κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στον Κόλπο της Βεγγάλης, τον Ιούνιο του 2015.

«Είναι το καθήκον κάθε ναυτικού και υποχρέωσή  του να σώσει οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Έκανα ακριβώς ό,τι ένας ναυτικός πρέπει να κάνει για οποιαδήποτε αδερφή ψυχή που κινδυνεύει στη θάλασσα. Ναι, ήταν μια στιγμιαία απόφαση, αλλά όχι χωρίς αξιολόγηση των κινδύνων. Έκανα ακριβώς το καθήκον μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η καπετάνισσα του πετρελαιοφόρου Sampurna Swarajya.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim παρουσίασε το βραβείο για «Εξαιρετική Ανδρεία στη Θάλασσα», την περασμένη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου), κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα φορτισμένης ατμόσφαιρας.  Η υποψηφιότητα της καπετάνισσας προήλθε έπειτα από πρόταση  της κυβέρνησης της Ινδίας, για τη μεγάλη αποφασιστικότητα και το θάρρος της αξιωματικού ως προς τη δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των 7 αλιέων από το αλιευτικό σκάφος Durgamma.

Το σκάφος βυθιζόταν μετά από βλάβη του κινητήρα του και απώλεια της άγκυρας υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το πλήρωμα του αλιευτικού παρέμεινε στο σκάφος χωρίς τροφή και νερό αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες είχαν πρακτικά καταστρέψει όχι μόνο το φορτίο αλλά και το ίδιο το μικρό σκάφος.

 

capt-m_smaller img_8724-1

 

Φωτό: ΙΜΟ