Η ΑΕΝ Μακεδονίας και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης

0

Ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, τα επίσημα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το σοβαρό ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας της Ακαδημίας.

Επιβεβαίωση αυτού του κινδύνου παύσης λειτουργίας της Ακαδημίας ήταν η ομιλία του διοικητή της ΑΕΝ, Ευστράτιου Ψύρρα, ο οποίος κατά την τελετή των εγκαινίων υπογράμμισε ότι «το φετινό έτος οι πρωτοετείς ανέρχονται σε 500, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 220, λόγω έλλειψης χώρων, αλλά και εξαιτίας των στατικών προβλημάτων που υπήρχαν σε αίθουσες διδασκαλίας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τώρα έχουμε 39 νέες αίθουσες διδασκαλίας και κανείς από τους σπουδαστές μας δεν θα χρειαστεί να παρακολουθήσει μαθήματα στα μαγειρεία!».

Η ανακαίνιση κατέστη εφικτή μετά τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, που περιλάμβανε την ανακαίνιση συνολικά 6 κτιρίων με κόστος που άγγιξε σχεδόν το 1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα προβλήματα της Ακαδημίας ήταν γνωστά ήδη από το 2010, όμως, λόγω έλλειψης των απαραίτητων πόρων αλλά και εξαιτίας πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων, η αντιμετώπισή τους κατέστη αδύνατη. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας ζήτησε να αναλάβει τις απαραίτητες μελέτες και τη χρηματοδότηση των έργων ανακαίνισης της Ακαδημίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει έπειτα από νομοθετική διάταξη που επιτρέπει τις δωρεές στο ΥΝΑ.

Πρόκειται για ένα μεγάλης έκτασης έργο, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα άμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας να αυξήσει για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016 κατά 372 τους εισακτέους σπουδαστές. Η ανακαίνιση, πάντως, δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σπουδαστές και καθηγητές. Αφενός, διότι οι όποιες βελτιώσεις, επιδιορθώσεις χρειάζονται συντήρηση, άρα ένα μόνιμο κονδύλι, και αφετέρου είναι και τα θέματα που χρήζουν επίλυσης όπως η έλλειψη σίτισης των σπουδαστών, η δυσκολία για την προμήθεια πετρελαίου, η υποστελέχωση προσωπικού κ.λπ.

Ο Γ. Γκοτζαμάνης, αναπληρωτής διευθυντής Σχολής Μηχανικών ΑΕΝ Μακεδονίας, αναφέρεται εκτενώς σε αυτά: «Η ναυτική εκπαίδευση μπορεί να εξυψωθεί ουσιαστικά με την αναβάθμιση της ποιότητας των τεσσάρων κύριων στοιχείων της, που είναι: σπουδαστές, προσωπικό, προγράμματα και εγκαταστάσεις». (Γκοτζαμάνης – Νανιόπουλος, «Ναυτικά Χρονικά» 11/2006)

Η ΑΕΝ Μακεδονίας, η δεύτερη σε μέγεθος ακαδημία της χώρας, βρισκόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης. Αιτία γι’ αυτό ήταν ο, ύστερα από μακροσκοπικό έλεγχο, χαρακτηρισμός των κτιρίων ως επικίνδυνων, μια, κατά τις συνήθειες του ελληνικού Δημοσίου, χρονοβόρα διαδικασία ανάθεσης μελέτης ελέγχου στατικής επάρκειας των κτιρίων, μια δύσκολη στην εφαρμογή της μελέτη αποκατάστασης και μια ξαφνική απόφαση για εντολή εγκατάλειψης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είχαν οδηγήσει τη διοίκηση και το προσωπικό της Ακαδημίας σε απόγνωση. Οι προσπάθειες διοίκησης, διευθύνσεων και προσωπικού να λειτουργήσει η Ακαδημία διατηρώντας το υψηλό επίπεδο στην παροχή εκπαίδευσης ήταν επιτυχείς, αλλά ήταν αδύνατο να διατηρηθούν επ’ αόριστον. Ένα AENMAKEXIT από την ελληνική ναυτική εκπαίδευση έδειχνε να είναι αναπόφευκτο! Τι θα σήμαινε όμως αυτό; Μείωση κατά τουλάχιστον 500 του αριθμού εισαγομένων στις ΑΕΝ. Στέρηση όλης της Βόρειας Ελλάδας από ένα υψηλών προδιαγραφών και μεγάλων δυνατοτήτων κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης. Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει πλέον πολλούς νέους που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του αξιωματικού Ε.Ν. Πιθανότατα συνωστισμό στο εν Θεσσαλονίκη γραφείο της Ναυτικής Ακαδημίας της Βάρνας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα απέχουν 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Ευτυχώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, συνεχίζοντας την παράδοση των Ελλήνων εφοπλιστών και δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στον Έλληνα ναυτικό, προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας. Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας το έκανε πραγματικότητα. Έτσι, στις 31 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ανακαινισμένων κτιρίων της Ακαδημίας, όπου ανακοινώθηκε και η δημιουργία ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου ναυτικής εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά πραγματοποίησης. Η ανακαίνιση αυτή έθεσε και πάλι στη διάθεση της εκπαίδευσης 30 αίθουσες διδασκαλίας, μεταξύ των οποίων και την πρότυπη αίθουσα Arcadia, που εξοπλίστηκε με νέα δωρεά της εταιρείας, την αίθουσα Radar, την αίθουσα ΝΗΟ, τον προσομοιωτή μηχανοστασίου με την αίθουσα διδασκαλίας των ΜΕΚ, εργαστήρια, το μηχανουργείο, τον αυτόματο τόρνο CNC με το εργαστήριο CAD-CAM, καθώς και το εργαστήριο ΜΕΚ που εξοπλίστηκε με πρόσφατη δωρεά της MAN. Πολύ θετικό βήμα κρίνεται και η εκφρασμένη θέληση της ΕΕΕ να ανακαινίσει και το κτιριο του οικοτροφείου, η λειτουργία του οποίου θα βοηθήσει οικονομικά πολλούς σπουδαστές αλλά και θα τους κρατήσει στη ΑΕΝ Μακεδονίας. Τελευταία, έχει παρατηρηθεί μεγάλη τάση φυγής κυρίως από νησιώτες σπουδαστές, για τους οποίους το κέντρο προσφέρεται περισσότερο όσον αφορά τη μετακίνησή τους προς και από τα νησιά τους με δεδομένο το κόστος κατοικίας. Τώρα μένει να τοποθετηθεί ο μοχλός στη θέση full ahead. Θα ανταποκριθεί όμως η μηχανή;

Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη προκήρυξη 13 θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ναυτικής προέλευσης (για όλες τις ΑΕΝ) βελτιώνει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση όσον αφορά στο σκέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού. Απαιτούνται όμως πολύ περισσότεροι. Σήμερα στην ΑΕΝ Μακεδονίας το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτει πλέον του 80% των ωρών διδασκαλίας, προσλαμβάνεται δε με τη λογική της κάλυψης έκτακτων αναγκών! Απαιτείται επάρκεια στην κάλυψη των διοικητικών αναγκών της Ακαδημίας, που αυτήν τη στιγμή απασχολούν υπέρμετρα τις διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών εις βάρος του εκπαιδευτικού έργου. Απαιτούνται επίσης σύγχρονος εξοπλισμός και εξασφάλιση της λειτουργίας του (ικανό ως προς αυτό προσωπικό) αλλά και της συντήρησής του περιλαμβανομένου του συνεχούς εκσυγχρονισμού του. Απαιτούνται, δηλαδή, κονδύλια που θα επενδυθούν στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και κατά επέκταση στον Έλληνα ναυτικό.

Υπάρχει, αλήθεια, κάποια λογική που είναι αντίθετη στη διάθεση αυτών των κονδυλίων όταν:

  • Η δημόσια ναυτική εκπαίδευση διαφοροποιείται από την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση στο ότι δεν παράγει ανέργους και τροφοδοτεί με ικανό προσωπικό τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου.
  • Η συνολική συνεισφορά του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου ξεπερνά το 7% του συνολικού ΑΕΠ (έρευνα Boston Consulting Group).
  • Η απόσβεση των επενδύσεων στη ναυτική εκπαίδευση είναι σύντομη και σίγουρη, η δε απόδοσή τους μεγάλη και οικονομικά και εθνικά. Αρκεί να υπολογίσει κανείς τι θα προσέφερε στη χώρα η επάνδρωση των περίπου 4.000 ελληνόκτητων πλοίων με Έλληνες αξιωματικούς.
  • Το τελευταίο, πάντως, σημαίνει και αύξηση του αριθμού των εισαγομένων στις ΑΕΝ ώστε να παραχθεί ο, απαραίτητος για την επίτευξη του στόχου αυτού, αριθμός αξιωματικών.

    Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς νέους στο να επιλέξουν το ναυτικό επάγγελμα, η δε αποκατάσταση – ανακαίνιση των κτιρίων της ΑΕΝ Μακεδονίας δίνει σίγουρα τη δυνατότητα απορρόφησής τους αρκεί να εξασφαλιστεί και μια αύξηση του αριθμού των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση. Η ελληνική πολιτεία οφείλει στον Έλληνα ναυτικό μια σύγχρονη, αξιοπρεπή και υψηλού επιπέδου ναυτική εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και κατάρτιση.

    Απόσπασμα από επιμελημένο άρθρο με τίτλο «Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης», Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2016