Ποιός είναι ο ρόλος του Έλληνα ναυλομεσίτη στη διεθνή αγορά

0

Ο Έλληνας ναυλομεσίτης, το έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε, έχει χαρακτηριστικά που δεν τα έχουν οι άλλοι. Πιθανόν να είναι και μέσα στο αίμα μας, στο DNA μας, αλλά ο Έλληνας broker είναι πολυπράγμων, πολυσύνθετος, τόσο σε γνώση όσο και σε ικανότητα να διαπραγματεύεται και να παράγει ιδέες και deals.

Είμαι σίγουρος ότι ο «δικός» μας μεσίτης είναι διαφορετικός, γιατί έχει δίπλα του και έναν επίσης διαφορετικό και ιδιαίτερο εφοπλιστή. Έχει να αντιμετωπίσει ένα γνώστη απαιτητικό και, το βασικότερο, έναν εφοπλιστή με τεράστια εμπειρία, με τον οποίο πορεύεται «συνεργατικά» και συμβουλευτικά και είναι πάντα δίπλα του στις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Έλληνας μεσίτης, όπως το έχω τονίσει και με κάποια δόση αστεϊσμού, πρέπει να έχει αποκομίσει πολλαπλά πτυχία προκειμένου να είναι ικανός και επιτυχημένος. Πρέπει να αποκτήσει πτυχίο Οικονομικών, Νομικής, Business, μηχανολόγου, ναυπηγού, Πολιτικών Επιστημών, ακόμα και πτυχίο ψυχολόγου μιας και το επάγγελμά μας σημαίνει να γνωρίζεις σχεδόν τα πάντα, ακόμα και να μπορείς να ψυχολογήσεις τόσο τον πελάτη σου όσο και να μπορείς να «διαβάσεις» την ψυχολογία της αγοράς.

Χρειάζεται ο σύγχρονος μεσίτης να έχει καλές σπουδές που τον βοηθούν περισσότερο να θέσει στο μυαλό του έναν ορθολογιστικό τρόπο σκέψης, σωστής ταξινόμησης της γνώσης και, το βασικότερο κατ’ εμέ, μια μεθοδικότητα που είναι τα απαραίτητα «κλειδιά» για την επιτυχή καθημερινότητά μας. Ακόμη, βλέποντας τη διαρκή συσχέτιση (correlation) των ναυλαγορών με τις χρηματαγορές, είναι σημαντικό να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον παράγοντα «ψυχολογία των αγορών», που ευθύνεται πολύ για τις διαρκώς αυξανόμενες, σε συχνότητα περισσότερο, ταλαντώσεις της ναυλαγοράς.

Οι Έλληνες μεσίτες τόσο για ναυλώσεις όσο και για αγοραπωλησίες έχουμε το μεγάλο αβαντάζ και προτέρημα να βρισκόμαστε στη χώρα που κοντρολάρει το 18-20% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου. Ως εκ τούτου, αυτό το προνόμιο φέρνει τον Έλληνα μεσίτη να έχει απέραντη εμπειρία στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Ακόμη, ο Έλληνας υπολογίζει πολύ και ρίχνει μεγάλο βάρος στην εκπαίδευσή του, τη μόρφωσή του και προσπαθεί συνέχεια να γίνεται καλύτερος μελετώντας και διαβάζοντας.

Απόσπασμα από επιμελημένο άρθρο του Γιάννη Κοτζιά, με τίτλο « O ρόλος του Έλληνα ναυλομεσίτη στη διεθνή αγορά», Ναυτικά Χρονικά, Οκτώβριος 2014