Υπέρταση: Ένας σιωπηλός δολοφόνος εν πλω

0

Η υπέρταση αποτελεί, σύμφωνα με το UK P&I Club, το πιο συχνό αίτιο αποτυχίας στις εξετάσεις PEME (Pre-Employment Medical Examination), ενώ ποσοστό 8% των περιπτώσεων αποτυχίας στις εξετάσεις, που πραγματοποιούνται πριν την πρόσληψη των ναυτικών, οφείλεται στην εν λόγω ασθένεια.

Σύμφωνα με το δρ. Marcus Brauer, παθολόγο ιατρό από το UK P&I Club, η υπέρταση αποτελεί μία συνήθη ασθένεια των πληρωμάτων στα πλοία, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακές ασθένειες, αγγειακές παθήσεις ή και χρόνιες νεφρικές νόσους.

Στην υπέρταση η αυξημένη τάση της πίεσης του αίματος οδηγεί στην καταστροφή αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά, ενώ συνήθως προκαλείται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με το UK P&I Club, σε έρευνα που διενεργήθηκε το 2014 υπολογίστηκε πως η υπέρταση κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα από £2 εκ. σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Η υπέρταση είναι μία ασθένεια, η οποία δεν εμφανίζει συνήθως κάποια ιδιαίτερα συμπτωμάτα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην γνωρίζει την ύπαρξη της, μέχρι την πραγματοποίηση σχετικών ιατρικών εξετάσεων.

Η εν λόγω ασθένεια, εάν δεν διαγωνσθεί εγκαίρως, είναι σχετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμη με απλή φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια απλά μέτρα και προφυλάξεις, που μπορεί κανείς να λάβει για να προλάβει ή ακόμα και να αντιμετωπίσει την υπέρταση:

• Ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής
• Διακοπή καπνίσματος – ή έστω μείωσή του
• Απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους
• Ακολούθηση υγιεινής διατροφής – με έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, σαλατικών και υγιούς πρωτεΐνης
• Συχνή άσκηση – στόχευση στην 30λεπτη άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα
• Αποφυγή υπερβάλλουσας ποσότητας αλατιού στις τροφές
• Διαχείριση τυχόν προ-υπάρχουσων ιατρικών παθήσεων, όπως διαβήτης και χοληστερίνη
• Διαχείριση του στρες – η γυμναστική, ο διαλογισμός, η yoga καθώς και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμες
• Αποφυγή κατανάλωσης υπερβάλλουσας ποσότητας αλκοόλ – οι προτεινόμενες ποσότητες είναι λιγότερες από 5 μονάδες αλκοόλ ανά ημέρα και όχι περισσότερες από 14 ανά εβδομάδα

Κλείνοντας, ο δρ. Marcus Brauer αναφέρει πως η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινή ζωή και διατροφή παραμένει πάντοτε στο χέρι του εκάστοτε ναυτικού, ενώ επισημαίνει ότι η ενθάρρυνση για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική και αποδοτική συνεισφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.