Διαπλέοντας τη νέα διώρυγα του Παναμά (βίντεο)

0

Το περίφημο σχέδιο επέκτασης της Διώρυγας του Παναμά ξεκίνησε το 2007 και με την ολοκλήρωσή του θα επιτραπεί ο διπλασιασμός της χωρητικότητας των πλοίων που μπορούν να διαπλεύσουν την διώρυγα. Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα διώρυγα είναι ηλικίας περίπου 100 ετών και δε μπορεί να εξυπηρετήσει νέου τύπου πλοία, όπως τα Post-Panamax, των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τους 100.000 κόρους (dwt).

Με την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης της διώρυγας αξίας $5,2 δισεκατομμυρίων τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας μέχρι και 14,000 TEUs θα έχουν την δυνατότητα να διασχίσουν με ασφάλεια την διώρυγα. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν η μεταφορική ικανότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μπορούν να πλεύσουν στην διώρυγα δε μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 TEUs.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δυνατότητα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μεγάλη μεταφορική ικανότητα να διαπλεύσουν τη νέα διώρυγα του Παναμά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την θαλάσσια κυκλοφορία τόσο στους λιμένες των ανατολικών ακτών των Η.Π.Α. όσο και σε αυτούς του Παναμά, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμα και το status quo των σημερινών θαλάσσιων εμπορικών οδών.

Για τις ανάγκες της επέκτασης της διώρυγας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, έχει κατασκευαστεί ένα νέο σύστημα λεκανών καθώς και μια νέα λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εκτεταμένες εκβαθύνσεις σε όλο το μήκος του καναλιού.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε εικόνες από τα εν εξελίξει έργα καθώς και το πως θα λειτουργεί η νέα διώρυγα μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: