Από τη θάλασσα στη στεριά. Πότε πρέπει να αλλάξει επαγγελματική ρότα ένας ναυτικός;

0

Πότε θα πρέπει ένας ναυτικός να αναζητήσει μια καριέρα στη στεριά; Αυτή η πολυσυζητημένη ερώτηση πυροδότησε μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ημερίδας στο ετήσιο Maritime CEO Forum το οποίο διεξήχθη πριν λίγες μέρες στη Σιγκαπούρη και απέσπασε εκτενή δημοσιεύματα στον Τύπο.

Οι απόψεις υπήρξαν πολυποίκιλες συμφωνα με τους τοπικούς ανταποκριτές: ο κ. Mark Charman, Διευθύνων Σύμβουλος της Faststream επεσήμανε ότι σε με μια πρόσφατη έρευνα στην εταιρεία του, διαφάνηκε ότι οι ναυτικοί επιθυμούν στα 31 τους χρόνια να μεταπηδήσουν στη στεριά ενώ τόνισε ότι πλέον «Οι ναυτικοί θέλουν να έρθουν στην ξηρά νωρίτερα” σε σχέση με το παρελθόν.

Ο κ. Ρ Β Subbiah, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού στη Pacific Basin Shipping, εξέφρασε την άποψη ότι οι ηλικίες γύρω στα 30 είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για μια αλλαγή στην επαγγελματική καριέρα αφού ένας έμπειρος αξιωματικός ΕΝ στα 40 θα δυσκολευτεί να βρει μια κατάλληλη και σημαντική θέση εργασίας στην ξηρά Ο κ. Kenny Rogers, επικεφαλής της Aurora Tankers, επίσης επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και ψυχολογικά ‘δύσπεπτο’ για έναν πλοίαρχο ή α’ μηχανικό να σταδιοδρομήσει σε χαμηλόβαθμες επιτελικές θέσεις.

Ο κ. Frank Coles, επικεφαλής της Transas, ο οποίος ήταν ήδη ναυτικός στα 30 όταν μεταπήδησε στη στεριά μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας στη θάλασσα, υπογράμμισε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες ειδικά σήμερα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να συνδέσουν πιο εποικοδομητικά και επιμορφωτικά τις πραγματικές απαιτήσεις και  εργασίας μεταξύ πλοίου και ξηράς ενώ τόνισε ότι οι πλοίαρχοι και α’ μηχανικοί πρέπει να εξοικειώνονται με τις ανάγκες του γραφείου σε τακτά διαστήματα, ακόμα και κατά την περίοδο ναυτολόγησής τους.

Ωστόσο ο κ. Warwick Norman, επικεφαλής της RightShip δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφικό αν η στροφή των ναυτικών προς τα στεριανά επαγγέλματα ξεκινήσει στα 31. «Πρέπει να γίνουν οι συνθήκες επί των πλοίων καλύτερες» τόνισε χαρακτηριστικά Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Lars Modin εκπρόσωπος της V.Ships προειδοποίησε σε αυστηρή γλώσσα ότι η ‘φυγή’ ναυτικών προς την ξηρά σε πολύ νεαρή ηλικία, θα δημιουργήσει πάρα πολλούς «ανίκανους ανθρώπους- εργαζομένους» τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Επιμελημένο κείμενο, με τίτλο «Από τη θάλασσα στη στεριά. Πότε πρέπει να αλλάξει επαγγελματική ρότα ένας ναυτικός;», Ναυτικά Χρονικά, Απρίλιος 2016