Ιός Ζίκα – Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

0
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «απειλή για την δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» τον ιό Ζίκα – Στο άρθρο που ακολουθεί, με την βοήθεια του Gard P&I Club, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα εν πλώ.
Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Ο ιός Ζίκα πρώτη φορά βρέθηκε σε πίθηκο “Μακάκα” στην Ουγκάντα το 1947. Το γεγονός ότι ο ιός κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε προσβάλει παρά έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων σε Ασία και Αφρική, δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπισή του. Ο ιός Ζίκα επανήλθε στο προσκήνιο το 2007, όταν το πρώτο κρούσμα έκανε την εμφάνισή του στον Ειρηνικό, ενώ από το 2013 και έπειτα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Αφρική, Αμερική και Δ. Ειρηνικό. Ο ιός αυτός συνδέεται με τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με μικροκεφαλία και καθώς μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά ταχείας εξάπλωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Ζίκα αυξήθηκε σε 641 από 583 την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ύποπτα κρούσματα, για τα οποία συνεχίζονται οι εξετάσεις, αυξήθηκαν σε 4.222 από 4.107 μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον έως τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν εισαγόμενα κρούσματα στην Αυστρία 1, στη Γαλλία 18, στη Γερμανία 20, στη Δανία 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο 8, στην Ιρλανδία 3, στην Ισπανία 23, στην Ιταλία 5 , στη Μάλτα 1, στην Ολλανδία 24, στην Πορτογαλία 6 στη Σλοβενία 1, στη Σουηδία 1, στη Φινλανδία 2, καθώς και στην Ελβετία και στο Καναδά.

Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να νοσήσει από τον ιό;

Ένα μικρό τσίμπημα από τον φορέα-κουνούπι “Aedes aegypti” αρκεί. Βέβαια, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος και σεξουαλικών σχέσεων αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από λίγες μέρες και θυμίζουν αυτά του δάγκειου πυρετού, δηλαδή πυρετός, εξανθήματα, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες καθώς και πονοκέφαλο, με διάρκεια από δύο έως και επτά ημέρες.

Δυστυχώς για τον ιό Ζίκα, προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι καλό τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό να αποφεύγουν τη σωματική καταπόνηση, να πίνουν σε τακτική βάση υγρά για ενυδάτωση του οργανισμού και να αντιμετωπίζουν τις μυαλγίες και τον πυρετό με κοινά αναλγητικά. Φυσικά, σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμφανίζουν εικόνα προοδευτικής επιδείνωσης θα πρέπει να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

zik-world-map_active_02-23-2016_web

Ενδημικές περιοχές του ιού Ζίκα

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον ιό;

Οι προφυλάξεις θυμίζουν αυτές που λαμβάνουν τα πληρώματα όταν επισκέπτονται χώρες, όπου η ελονοσία είναι ενδημική. Κατά συνέπεια στα λιμάνια όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού οι ναυτικοί θα πρέπει να φροντίσουν να προφυλαχτούν επαρκώς από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Ειδικότερα, παντελόνια, μακρυμάνικα πουκάμισα και καπέλα σε συνδυασμό με απωθητικά εντόμων αλλά και χρήση ειδικών συσκευών προστασίας, όπως δίχτυα κουνουπιών για την καμπίνα, συνιστώνται για την προστασία ενάντια στον ιό. Επιπροσθέτως, τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τα στάσιμα νερά αποτελούν ζώνες αναπαραγωγής για τα κουνούπια, επομένως τυχόν μέρη με στάσιμα νερά (π.χ. σεντίνες) θα ήταν συνετό να καθαρίζονται με την απομάκρυνση των υδάτων.

ITF Zika Virus Guide

ITF Zika Virus Guide

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό Ζίκα στους ακόλουθους συνδέσμους: